«Путін і Лукашенко мають відповісти за злочини» — заява лідерів G7 за підсумками саміту із Зеленським

Політики заявили, що Росія порушила безліч міжнародних норм у своїй неспровокованій війні проти суверенної країни

ФОТО: ілюстративне

Сьогодні, 8 травня, лідери Великої сімки (G7) провели засідання, на якому виступив президент України Володимир Зеленський.

За підсумками саміту, політики заявили, що Росія порушила безліч міжнародних норм у своїй неспровокованій війні проти суверенної країни. Зокрема — це Статут ООН, який був створений після Другої світової, щоб вберегти майбутні покоління від бід війни. І Володимир Путін, і його пособники, такі як Олександр Лукашенко — мають відповісти за злочини.

Відповідна спільна заява була оприлюднена ввечері 8 травня, на сайті Білого дому.

Наголошується, що через 77 років після Другої світової президента РФ Путін і його режим вирішили вторгнутися в Україну.

«Такі дії ганьблять Росію та історичні жертви її народу», — вказали в G7.

У пресслужбі Білого дому вказали, що лідери Великої сімки мали честь послухати промову Зеленського. Президента України запевнили «у повній солідарності та підтримці мужнього захисту суверенітету й територіальної цілісності його країни, боротьби за мирне, процвітаюче та демократичне майбутнє в межах її міжнародно визнаних кордонів».

Водночас, український лідер сказав, що кінцевою метою України є забезпечення повного виведення російських військ з усієї території країни та забезпечення її здатності захистити себе у майбутньому.

«Україна вступила в переговори з міжнародними партнерами щодо механізмів безпеки для життєздатного повоєнного мирного врегулювання», — повідомили у G7.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також