путін пропонував США заморозити війну в Україні

США відхилили пропозицію

Володимир Путін через посередників пропонував Сполученим Штатам заморозити війну в Україні, Америка відхилила її. Про це повідомили Reuters три джерела, знайомі з обговореннями.

Провал підходу Путіна відкриває третій рік наймасовішого конфлікту в Європі з часів Другої світової війни та показує, наскільки далеко одна від одної залишаються дві найбільші ядерні держави світу.

Джерело в США заперечило будь-які офіційні контакти та заявило, що Вашингтон не братиме участі в переговорах без участі України.

«У 2023 році Путін публічно та приватно через посередників, у тому числі через арабських партнерів Москви на Близькому Сході та інших, надсилав Вашингтону сигнали про те, що він готовий розглянути припинення вогню в Україні», – цитує ЗМІ джерела.

Путін пропонував заморозити конфлікт на нинішніх рівнях і не бажав поступатися українською територією, контрольованою Росією, але сигнал пропонував те, що деякі в Кремлі вважали «найкращим шляхом до якогось миру».

«Контакти з американцями закінчилися нічим», – повідомило Reuters високопоставлене російське джерело, обізнане з дискусіями наприкінці 2023 і на початку 2024 років, на умовах анонімності через делікатність ситуації.

Друге джерело, знайоме з контактами, повідомило Reuters, що американці через посередників сказали Москві, що не будуть обговорювати можливе припинення вогню без участі України, тому контакти закінчилися провалом.

Читайте також: росія готує потужний наступ на одному з напрямків фронту

Третє джерело, обізнане з дискусіями, заявило: «З американцями все розвалилося».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також