Путін тричі відмовив Папі Римському в евакуації людей з Маріуполя

Папі не дали ніяких гарантій

Папа Франциск тричі намагався застосувати свою моральну владу над Кремлем, посилаючи прямі повідомлення до Москви дипломатичними каналами, а також використовуючи Патріархат, намагаючись допомогти створити гуманітарний коридор у Маріуполі. Про це повідомляє італійська газета «Il Messaggero».

Росія тричі давала зрозуміти Ватикану, що не гарантує жодної безпеки.

Під час останньої спроби минулого тижня навіть була ідея евакуювати людей за допомогою човна під жовто-білим прапором Ватикану.

Тим часом нунцій у Києві монсеньйор Вісвалдас Кулбокас пояснив, що і в першій, і в другій спробах створити гуманітарний коридор до безпечних районів, підконтрольних українцям — «нам не дали ніяких гарантій».

Ближче до кінця березня, після кількох контактів з Московським патріархатом, православний єпископ мав сприяти операції.

Монсеньйор Кулбокас і православний архієпископ особисто б взяли на себе місію відправитися до Маріуполя, але в останню хвилину російська військова влада відповіла негативно, через що евакуація не відбулася.

Друга спроба мала відбутися напередодні Великодня. У цьому випадку Папа відправив би до Маріуполя свого довіреного кардинала для гуманітарних місій, поляка Конрада Краєвського.

Російська влада також у цьому випадку відклала рішення, а потім повідомила, що не гарантує гуманітарне покриття.

За відсутності гарантій територія стає нездійсненною і, очевидно, дуже небезпечною.

Кардинал П’єтро Паролін лише сьогодні вранці не приховував песимізму щодо можливості відновлення діалогу та переговорів між Росією та Україною. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також