Рада ухвалила законопроєкт щодо цифровізації армії, який передбачає електронний військовий квиток

Законопроєктом створюється єдиний реєстр мобілізованих, який привʼязаний до єдиного реєстру виборців

фото: Телеграм/Ярослав Желізняк

Сьогодні, 16 січня, Верховна Рада прийняла закон №10062, який передбачає автоматичне отримання посвідчення учасника бойових дій (УБД) і створення  єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних. 

Про це повідомила нардеп Ірина Геращенко, інформує «LB». 

“Це зміни до деяких ЗУ щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. До другого читання , на жаль, законопроєкт значно погіршили поправками слуг, які стосувалися надмірного втручання в приватне життя військовозобовʼязаних”, - написала Геращенко.

За її словами, опозиційним фракціям вдалося збити певні одіозні поправки. В законі залишилися норми щодо автоматичного отримання УБД. 

В той же час  законопроєктом створюється єдиний реєстр мобілізованих, який привʼязаний до єдиного реєстру виборців.

Проект також передбачає обробку зібраних особистих даних.

Читайте також: у Міноборони повідомили, коли уряд внесе до парламенту оновлений законопроєкт про мобілізацію.

Геращенко зазначила, що цей законопроєкт по суті є частиною мобілізації. До законопроєкту не потрапили збити поправки про внесення  в  реєстр боржників, адміністративні правопорушення і отримані підозри (до вироку суду), інші антиконституційні норми. 

Що запроваджує законопроєкт №10062

Законопроєкт надає Міністерству оборони України можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

Завдяки цьому, за даними Міноборони:

буде вивільнено засоби ППО, які наразі захищають національні дата-центри від постійних ракетних обстрілів (натомість цей ресурс буде використовуватись для прикриття інших об’єктів військової та цивільної інфраструктури);

прискориться та розшириться доступ Сил оборони України до розвідданих союзників;

прискориться розробка та розгортання нових бойових систем та електронних сервісів для війська;

посилиться захист даних від кібератак РФ.

Крім того, законопроєкт передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку.

Законопроєкт запроваджує можливість створення і використання цифрового військового-облікового документу (сертифікату).

“Завдяки Законопроєкту буде створено реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовослужбовцям”, — зазначили у Міноборони.

За законопроєктом № 10062 створять єдиний реєстр мобілізованих. Він буде привʼязаний до єдиного реєстру виборців, якого зараз фактично не існує.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий