Радник Тихановської оцінив ризик військового наступу з білорусі

Війська не готові

Білоруські війська не готові для наступу на Україну, але армія РФ може використати територію білорусі для нового наступу з півночі. Про це в інтерв’ю «Еспресо» повідомив білоруський громадський діяч, радник Світлани Тихановської Франак Вячорка.

«Ми знаємо, що дуже низький моральний бойовий дух, немає можливості мобілізувати людей, щоб збільшити кількість військовослужбовців. Ті підрозділи, які б могли проводити наступальні операції - вони в небоєздатному стані», — сказав Вячорка.

На його думку, військові навчання, які проводить Лукашенко, це імітація, щоб продемонструвати Путіну свою лояльність.

«Ми знаємо, що реально вести бій з будь-якою армією, а тим більше українською, вони не зможуть. Настроїв виконувати завдання і іти проти України, підтримувати Росію немає. Я б давав мізерну можливість вступу білоруських військ в цю війну, вона майже неможлива. Це не значить, що російська армія не використає білоруську територію і достатньо 2–3 тижні, щоб повернути війська на південь білорусі й знову почати наступ, наприклад на Київ», — вважає Вячорка.

Росія зараз менше використовує територію білорусі для війни з Україною.

«Використання території білорусі зараз мінімальні на тлі лютого, березня і квітня, коли щодня велись обстріли. За 2,5 місяці було випущено 700 ракет. Зараз це менше відбувається. Було 4 тижні, коли жодного обстрілу не було. Вони це роблять спеціально, щоб показати, хто в домі господар. Лукашенко таким чином демонструє Путінусвою лояльність. Вести наступальну операцію наземну росіянам немає чим, вони мають кілька ракетних установок в Білорусі, обслуговують російські військові, але вести повноцінні щоденні обстріли немає кому і немає чим», — сказав Вячорка.

Нагадаємо, з білорусі на територію України перекидають російських диверсантів.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт