Раз на десятиліття: українці зможуть в неділю побачити рідкісне небесне явище

Не пропустить унікальний космічний феномен

У ці вихідні в неділю, 21 травня українці зможуть насолодитися рідкісним небесним явищем – місячним сяйвом да Вінчі, або ж як його ще називають – «попелястим сяйвом».

Явище, яке можна споглядати раз на десятиріччя описав ще Леонардо да Вінчі у шістнадцятому столітті. Це ефект, коли жителі Землі зможуть спостерігати не лише освітлену частину Місяця, але і його темну поверхню, яку підсвічує світло від Землі.

Як це буде виглядати

На Місяці буде видно тоненький серп півмісяця, наче «старим Місяць в обіймах нового»

Як пояснюють науковці, відбивна здатність Землі в 50 разів більша, ніж у Місяця. Ми звикли спостерігати за яскравим повним Місяцем з нашої планети. Проте, якщо поглянути навпаки — з Місяця на нашу планету — можна побачити, що Земля виглядає в 50 разів яскравішою за повний Місяць, який бачимо з Землі. Відповідно, на Місяці ніколи не буває справді темної ночі завдяки сонячному світлу, що відбивається від Землі.

Коли та як можна спостерігати в Україні

Спостерігати "сяйво да Вінчі", можна близько 23 години за київським часом (або 21 година за британським часом),  коли на горизонті з'являється серп Місяця. Яскравий серп становитиме менше п’яти відсотків місячного диску, а решта поверхні буде слабо підсвічена, що створить ефект сяйва.

Для споглядання унікального явища вам не знадобиться  професійне обладнання, видно буде неозброєним оком.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також