Рекомендації Європарламенту щодо кандидатства України

За резолюцію проголосували 438 парламентаріїв, 65 — висловилися проти, ще 94 — утрималися

Фото:інформативне

Європейські депутати підтримали резолюцію з рекомендацією Євросоюзу надати Україні статус кандидата на членство в ЄС.

На пленарному засіданні в Страсбурзі, сьогодні, 8 червня, Європарламент ухвалив резолюцію щодо зовнішньої, безпекової та оборонної політики ЄС після агресивної війни Росії проти України.

За неї проголосували 438 євродепутатів, 65 — висловилися проти, ще 94 — утрималися.

Як повідомляє видання «DW».

Європарламент рекомендував Раді ЄС погодитися, що «Версальська декларація визнає європейські прагнення України та її заявку на членство у ЄС, а також надати їй статус кандидата до ЄС як чіткий політичний сигнал солідарності з народом України».

Ідеться про декларацію неформального саміту ЄС у Версалі, якою визнано європейські прагнення України та у якій зазначається, що країна належить до європейської родини.

У нинішній резолюції згадуються також «європейські прагнення Молдови та Грузії».

Ці країни, як відомо, услід за Україною подали свої заявки. Утім, рекомендації надати їм статус кандидата резолюція не містить.

Європарламент рекомендував «без зволікань надати зброю відповідно до потреб, висловлених українською владою, зокрема використовуючи Європейський інструмент підтримки миру та координаційний центр, а також за двосторонніми угодами між державами ЄС і Україною».

Як зазначається, цим інструментом Євросоюз уже виділив 2 млрд євро на закупівлю зброї для Києва.

Резолюція також закликала підтвердити, що «Україна, як і будь-яка інша країна, має суверенне право самостійно ухвалювати рішення щодо своїх політичних альянсів і економічної інтеграції, без втручання інших країн».

Євродепутати рекомендували підтримати й «розслідування воєнних злочинів, вчинених Росією в Україні, включно з закликом до спеціального трибуналу ООН».

На думку Європарламенту, ЄС слід запровадити вторинні санкції щодо організацій і третіх країн, які допомагають Росії обходити санкції.

Резолюція закликає і детально вивчити вплив обмежувальних заходів на Росію.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також