Рік тому прогнозували швидке завершення війни: про які терміни говорять зараз

Які заяви робляться зараз

Фото ілюстративне

Попри непередбачуваний характер війни в Україні, багато аналітиків, військових, чиновників, політиків й далі намагається визначити термін її завершення. Про те, які заяви робляться зараз йдеться у матеріалі ВВС Україна.

Наприклад, ще у вересні 2022 року колишній командувач армією США у Європі, генерал Бен Годжес в інтерв'ю ВВС прогнозував відступ РФ з окупованих територій до кінця минулого року.

«Ця війна завершиться, коли останній російський солдат перейде той великий міст через Керченську протоку. Я вважаю, що українські сили мають потенціал відкинути російські сили до лінії 23 лютого - до кінця цього року. Гадаю, що це справді можливо. Це буде важко, але думаю, що це цілком можливо».

Сподівання генерала не збулися. Але вже зараз генерал Годжес робить новий сміливий прогноз: українська армія може звільнити окупований Крим до кінця літа, а завершити війну - в поточному році.

Український генерал у відставці Ігор Романенко також окреслює 2023 як можливий фінальний рік цього конфлікту. Але зауважує, що для цього є декілька умов.

«Це можливо, якщо буде своєчасно надана і у відповідній кількості (західна) техніка. Але Захід весь час запізнюється. Весь час протягом цієї війни».

Аналітик Центру Разумкова Олексій Мельник вважає, що зараз починається «вирішальний період» війни.

«На підході весна, коли обидві сторони намагатимуться зробити свій наступ чи контрнаступ. І вже абсолютно очевидно, що масштаб цієї ескалації буде безпрецедентний».

Від того, чим закінчаться ці наступи/контрнаступи, буде зрозуміла «траєкторія» подальшого перебігу війни, каже аналітик. Російський президент, на його думку, буде робите все можливе для «замороження конфлікту». А це не влаштовує Україну.

Про це саме заявив нещодавно і президент України Володимир Зеленський.

В інтерв'ю італійському виданню Il Mondo він сказав, що Київ налаштований на «швидке» завершення війни, а не затягування конфлікту.

«Ми готуємося до швидкоплинної війни, яка закінчиться перемогою. Дуже важливо не заморозити цей конфлікт, як це було у 2014 році», - зазначив Зеленський.

За його твердженням, перемога України має статися вже в поточному році.

Так, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що війна в Україні може тривати ще не менше року

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена