Рішення суду: «Укрзалізниця» виплатить дітям мільйон за смерть п’яної, позбавленої батьківських прав мами

П’яну жінку збив потяг

Мостиський районний суд Львівської області прийняв рішення у справі про відшкодування моральної шкоди, завданої смертю матері, п’ятьом неповнолітнім дітям. Про це стало відомо з рішення суду.

Представник дітей звернулася із позовом до АТ«Українська Залізниця» про відшкодування моральної шкоди заподіяної смертю матерів розмірі 200 000, 00 грн. на кожну дитину.

У смт Славське, Сколівського району, Львівської області, на 1621 км пікету № 6 у межах станції смт Славське на першій залізничній колії під час руху в бік станції Лавочне, електропоїзд № 6155, під керуванням машиніста, скоїв наїзд на маму дітей, яка, від отриманих травм, померла.

Смерть жінки настала внаслідок розтрощення черепа.

Представником Позивача було подано Адвокатський запит до АТ «Українська залізниця» з метою підтвердження того факту, що потяг, який скоїв наїзд на жінку, належить АТ «Українська залізниця».

Загибла була позбавлена батьківських прав за рішеннями судів, фактично вона підтримувала зв’язок з дітьми, регулярно навідувала їх у дитячому будинку сімейного типу та спілкувалася з ними. Такі зустрічі були важливі для дітей, допомагали їм відчути себе потрібними, хоча позивачка і добросовісно виконувала свої обов’язки, вона не замінила дітям рідну матір, не змогла компенсувати її любов та увагу.

Зв’язок матері з дітьми є особливим і ДТП назавжди безповоротно розірвала його. Смерть багатодітної матері була однозначно передчасною, адже на момент загибелі їй було лише 30 років.

Позивачка уточнила, що фінансові можливості дитячого будинку сімейного типу значно обмежені, навіть періодичні подарунки від матері у вигляді одягу, іграшок, спортивного інвентарю були цінними для дітей, будь-яка компенсація моральної шкоди не може бути адекватною дійсним стражданням дітей.

Позивач оцінила розмір грошового відшкодування завданої моральної шкоди у грошовому еквіваленті — загалом 1 000 000 гривень, тобто по 200 000 грн. кожній дитині загиблої. Т

Позивач є матір’ю-вихователькою п’ятьох дітей загиблої жінки.

Відповідач повідомила, що жінка порушивши всі правила безпеки громадян на залізничному транспорті, намагалася перейти через колії наперед електропоїзда № 6155, внаслідок чого отримала травми не сумісні із життям.

Жінка було позбавлена батьківських прав відносно її малолітніх дітей. За характеристикою сільради, вона була незаміжня, не працювала, мала на утриманні малолітніх дітей, вихованням яких взагалі не займається, часто залишала їх без нагляду, інколи зловживала спиртними напоями. У будинку антисанітарні умови проживання, відсутні харчі та зварена їжа, відсутні засоби особистої гігієни, немає ліжечок для дітей, немає чистого одягу за запасу харчів.

Жінка створювала морально-нетерпиму атмосферу для своїх малолітніх дітей, коли проживала з ними, тому не вбачається тривалість та глибина страждань малолітніх дітей внаслідок смерті останньої, адже, повна зміна їх сталого життєвого устрою на краще почалась у 2012 з моменту передачі їх на виховання у дитячий будинок сімейного типу.

На момент події, відповідно до висновку судово-медичної експертизи у крові жінки було виявлено 2,40 проміле алкоголю.

Суд встановив, що у спірному випадку ДТП мала місце внаслідок експлуатації джерела підвищеної небезпеки та поведінки потерпілої, а не внаслідок умислу потерпілої, як про це стверджує представник відповідача і на даний факт не впливає наявність у крові загиблої алкоголю, оскільки, наявність алкоголю у її крові, сама по собі не доводить наявності умислу про бажання або свідоме допускання настання її смерті внаслідок того.

Також, суд, взяв до уваги глибину і тривалість моральних страждань дітей загиблої, які є малолітніми, характер психологічної травми, яку вони отримали у зв’язку зі смертю рідної людини, оскільки, залишилися повними сиротами, які втратили турботу та підтримку близької людини, зважає й на те, що діти є неповнолітнім та малолітніми, наслідки, що наступили, у зв’язку із смертю матері є невідворотними.

Суд ухвалив позов до Акціонерного товариства «Українська Залізниця» — задовольнити повністю.

Акціонерне товариство «Українська залізниця» на користь кожної дитини має виплатити 200 000 відшкодування моральної шкоди, завданою смертю матері.

Загалом, «Українська залізниця» виплатить 1 мільйон гривень.

Раніше, на Львівщині батьки відсудили компенсацію за загибель п’яного сина, який лежав на колії.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт