Рівненські активісти показали, як поліція ігнорує незаконний видобуток бурштину (відео)

Screenshot_1
Screenshot_1

Автори ролика стверджують, що правоохоронці займаються поборами і кришують злочинну діяльність.  Свідками цього стали журналісти, йдеться в сюжеті ТСН.19:30. 

Неподалік від дороги до селища Клесів працюють копачі бурштину. Повз них спокійно, навіть не зупиняючись, проїздить поліцейське авто. «Оце вони зараз їдуть дивитися. Їм »білетчики« – це їхнє, а не білетчики – це банда», - коментують автори аматорського відео. «Білетчиками» на Поліссі називають тих, хто за незаконний видобуток сплачує у чорну касу. Люди кажуть, що саме правоохоронці стежать за тим, аби всі нелегальні збори були оплачені. 

Чоловік, який знімав відео, обличчя показувати не хоче. Він зізнається, що і сам колись працював на клондайках, а нині це, мовляв, робити не вигідно, адже за добу бригада копачів має сплатити 250 доларів, інакше поліція затримає. Тоді як бурштин у ціні впав. Такі, як він, не на камеру називають і прізвища. «Заносять Смаглюку, а Смаглюк далі там у Ровне. А з Рівного ще далі, туди вже не будемо чіпляти, бо вже нам точно буде», - кажуть вони. «Хто платить гроші – той працює, хто не платить гроші – той сидить дома. Хто рот відкриває – має кримінальні справи», - розповів депутат Сарненської райради Володимир Хилюк. 

Згаданий Сергій Смаглюк – це керівник Сарненського районного відділу поліції. «Ніякого відношення до фактів, які вказують дані люди, я абсолютно не маю», - переконує він. Чоловік пояснює, що наклеп зводять, бо хочуть його позбутися за те, що він активно бореться з бурштинокопачами. Такого ж автомобіля, як показано на відео, за його словами, у райвідділку нема. Журналісти ж розповіли історію про те, як біля Клесова бачили копачів і анонімно викликали поліцію. Через 50 хвилин люди, які працювали, раптом зібрали свої речі і кудись пішли. Потім до цього місця приїхав якийсь чоловік, який почав активно радити журналістам тікати, бо інакше, мовляв, можуть перекинути машину. Через півтори години, так і не дочекавшись поліції, знімальна група поїхала. 

varta1.com.ua: Новини