Росія передала захоплені українські кораблі

_104487598_gettyimages-1065269020
_104487598_gettyimages-1065269020

Сьогодні, 18 листопада, російське МЗС повідомило, що передавання захоплених біля Керченської протоки українських військових катерів «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксиру «Яни Капу» відбулося, пише «ТСН».

Про це заявив речник президента РФ Дмитро Пєсков, передавання «жодним чином не пов'язане з міжнародним трибуналом», — передає російське ТАСС.

Як повідомлялося, буксири «Титан» та «Гайдамака» мають доправити в Одеський порт захоплені українські кораблі. Усі судна мали зустрітися в керченській протоці. Після цього «Титан» та «Гайдамака» мали розпочати буксирувати українські кораблі в бік Одеси. За інформацією фахівців цей процес може тривати до 30 годин, тож бронекатери та буксир «Яни Капу» щоправда зможуть передати не раніше вівторка.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН із морського права ухвалив рішення у справі українських полонених моряків, яких Росія затримала у Керченській протоці. Він зобов’язав РФ повернути кораблі та відпустити українських моряків на період розгляду справи.

У Росії рішення трибуналу не визнають. Мовляв, трибунал не має права цього вимагати, оскільки інцидент в Керченській протоці не належить до юрисдикції цього суду. Своєю чергою посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, якщо Росія не виконає рішення Міжнародного трибуналу з морського права, Україна буде домагатися введення «гамбурзьких санкцій».

Раніше МЗС України надіслало Росії ноту з вимогою повернути захоплені біля Керченської протоки військові кораблі, захоплені в Чорному морі в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року. ЗМІ писали, що до 9 грудня, коли в Парижі відбудеться саміт лідерів країн «нормандської четвірки», РФ має повернути Україні три судна, захоплені 25 листопада 2018 року в Керченській протоці. 

varta1.com.ua: Новини