Росія погрожує США «непередбачуваними наслідками»

Рф надіслала США дипломатичну ноту

Цього тижня Росія надіслала Сполученим Штатам офіційну дипломатичну ноту, в якій попереджає, що поставки США та НАТО «найчутливіших» систем озброєння в Україну «підливають палива» у конфлікт там і можуть призвести до «непередбачуваних наслідків».

Дипломатичний демарш, копію якого розглянула «The Washington Post», надійшов, коли президент Байден схвалив різке розширення обсягу озброєння, що постачається Україні, пакет на 800 мільйонів доларів, включаючи 155-мм гаубиці — серйозне оновлення артилерії дальньої дії, безпілотники берегової оборони та бронетехніки, а також додаткова переносна зенітна й протитанкова зброя та мільйони боєприпасів.

«Те, що росіяни говорять нам приватно, це саме те, що ми говоримо світові публічно — що величезна допомога, яку ми надаємо нашим українським партнерам, виявляється надзвичайно ефективною», — сказав високопоставлений чиновник адміністрації.

За словами речника Пентагону Джона Кірбі, дипломатична нота була датована  вівторком, коли вперше з’явилася інформація про новий пакет озброєнь, завдяки якому загальна кількість американської військової допомоги, наданої Україні з моменту вторгнення 24 лютого, досягла 3,2 мільярда доларів.

Документ під назвою «Про занепокоєння Росії в контексті масових поставок озброєння та військової техніки київському режиму», написаний російською мовою з перекладом, був направлений до Держдепу посольством Росії у Вашингтоні.

Росія звинуватила союзників у порушенні «суворих принципів», які регулюють передачу зброї в зони конфлікту і в неусвідомленні «загрози потрапляння високоточної зброї в руки радикальних націоналістів, екстремістів та бандитських сил в Україні».

«Ми закликаємо Сполучені Штати та їх союзників припинити безвідповідальну мілітаризацію України, яка тягне за собою непередбачувані наслідки для регіональної та міжнародної безпеки», — йдеться у документі.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також