Росія зосередиться на захопленні двох міст — ISW

Росія не надає пріоритет захопленню Слов’янська

Зустріч міністра оборони росії Сергія Шойгу з командувачем Східного угруповання військ генерал-лейтенантом Рустамом Мурадовим підтверджує оцінку ISW про те, що Москва не віддаватиме пріоритет наступу на захоплення Слов'янська на цьому етапі операції, а натомість зосередиться на захопленні Сіверська та Бахмута. Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

18 липня Міністерство оборони росії повідомило, що Шойгу проінспектував Східне угруповання і доручив Мурадову першочергове завдання — знищення українських ракетно-артилерійських систем великої дальності.

Це перший випадок, коли ISW спостерігає явну згадку про східне угруповання сил, яке діяло в Україні на цьому етапі війни. Раніше в Міноборони росії повідомляли, що в захопленні Луганської області брали участь Центральна і Південна групи військ під керівництвом генерал-полковника Олександра Лапіна і генерала армії Сергія Суровікіна.

Східне угруповання сил, ймовірно, складається з підрозділів Східного військового округу (СВО) Росії, які діяли на Ізюмському напрямку в Харківській області.

Досі незрозуміло, чи Мурадов також безпосередньо контролює операції навколо Харкова. Війська Мурадова діють на напрямку Ізюм–Слов’янськ нібито з метою зрештою захопити сам Слов’янськ, і варто зазначити, що Шойгу не вказував Мурадову надавати першочергове захоплення на цьому напрямку.

Мурадов має нижчий ранг, ніж Лапін і Суровікін, що свідчить про те, що Кремль вважає напрямок Ізюм–Слов’янськ менш пріоритетним, ніж захоплення території в Донецькій області в рамках ширшої кампанії на Донбасі.

Кремль, ймовірно, зосереджує військові ресурси та високопоставлене керівництво на локальних і дискретних досягненнях навколо Сіверська та Бахмута, незважаючи на попередні заклики Шойгу до інтенсифікації операцій на всіх напрямках просування.

Нагадаємо, росіяни бояться опору населення, який наростає на півдні України.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт