Росіяни не змогли просунутися через річку Сіверський Донець

Росіяни втратили дефіцитне інженерне мостове обладнання

Супутникові знімки та свідчення очевидців надали повнішу картину численних і катастрофічних зусиль російських військ перетнути річку Сіверський Донець на сході України впродовж останнього тижня. Про це пише «CNN».

Росіяни, можливо, втратили до 70 одиниць бронетехніки та іншої техніки під час спроби перетнути річку на початку цього тижня. Їхня мета полягала в тому, щоб спробувати оточити українську оборону на Луганщині.

У своєму звіті про бій 80-та окрема десантно-штурмова бригада України заявила, що «знищила понтони та зірвала дев’ять спроб переправи».

У ньому стверджується, що «знищено щонайменше 73 одиниці техніки, у тому числі танки Т-72» та різноманітні БМП.

Цей підрахунок підтверджується аналізом відео з дрона, на якому видно російську техніку, розкидану вздовж колії на північ від річки, а також напівзатоплені танки.

Сіверський Донець тече швидко, і, схоже, росіянам потрібні були моторизовані буксири, щоб спробувати завершити міст. Шум був ще однією підказкою для українських підрозділів, що триває спроба переправитись через річку.

Українські чиновники кажуть, що ті російські підрозділи, які таки пройшли, на північ від села Білогорівка, опинилися на мілині.

Серед уламків на місці понтона було враховано щонайменше 30 бойових машин піхоти.

Інститут вивчення війни заявив, що «українські війська, ймовірно, завдали великих втрат російським військам, які намагалися переправитися через річку Сіверський Донець».

Мік Райан, колишній генерал-майор австралійських збройних сил, який вивчає український конфлікт, написав у «Twitter»: «Росіяни явно мали намір інвестувати в цю вісь і кинути на неї багато бойової сили. Отже, це, ймовірно, більша невдача для росіян, ніж деякі припускають. Ймовірно, це призвело до того, що не лише БТГ, а й ціла бригада втратила значну частину своєї бойової потужності. Важливо, що росіяни втратили дефіцитне інженерне мостове обладнання (і, ймовірно, і бойових інженерів теж). Ці ресурси не дешеві й доступні у великих кількостях. І вони користуються великим попитом під час наступу».

Нездатність росіян просунутися з півночі через річку, ймовірно, сповільнила їх наступ на Луганськ, який, наразі, залежить від військ, що рухаються зі сходу та півдня через лінії фронту, які мало рухалися за місяць. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також