Росіяни запускають масову паспортизацію на окупованих територіях

Путін спростив процедуру отримання російських паспортів

Діяльність на окупованих Росією територіях має на меті консолідувати адміністративний контроль над окупованими територіями та встановити умови для потенційної анексії до Російської Федерації або будь-якої іншої майбутньої політичної домовленості на вибір Москви. Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

25 травня окупаційна влада продовжувала вживати заходів щодо закріплення адміністративного контролю над окупованими територіями. Президент Росії Володимир Путін 25 травня підписав указ, який спрощує процедуру отримання російських паспортів у Запорізькій та Херсонській областях.

Український центр опору назвав цей указ спробою «масової паспортизації», що, ймовірно, свідчить про те, що окупаційна влада могла б прагнути сприяти анексії безпосередньо до Російської Федерації та посилити адміністративний контроль над окупованими територіями.

Повідомляється, що російські окупанти в Херсонській області намагаються змусити місцевих мешканців на окуповані території співпрацювати з окупаційними органами та намагаються мобілізувати українців до російської армії.

Російські війська продовжили посилювати окупаційний контроль у Маріуполі 25 травня. Міністерство оборони Росії заявило, що російські та довірені сили завершили розмінування морського порту і що місто починає функціонувати на більш регулярній основі.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що влада Донецької Народної Республіки розпочинає в Маріуполі нову політику, згідно з якою громадяни отримають право безпосередньо отримувати російські паспорти без отримання паспортів ДНР.

Такі заходи «паспортизації» можуть бути спрямовані на подальше встановлення умов для прямої анексії Маріуполя до складу Російської Федерації. Крім того, окупаційна влада продовжувала заходи фільтрації та депортації в Маріуполі під наглядом агентів ФСБ та російських «добровольців».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також