Російське командування постане перед важким вибором — ISW

Україна зможе перехопити ініціативу

Україна перехопить стратегічну ініціативу та змусить росію перерозподілити сили та змінити пріоритети зусиль у відповідь на українські контрнаступальні операції. Про це пише Інститут вивчення війни.

Російські війська все більше перекидають особовий склад і техніку до Херсонської та Запорізької областей за рахунок своїх зусиль із захоплення Слов’янська та Сіверська, які вони покинули.

Російські війська також передислокують військову техніку, зокрема артилерію та авіацію, до Криму з інших регіонів України. Раніше російські війська виходили або призупиняли наступальні операції на місто Харків і південний напрямок, щоб пріоритетно захопити Луганську область, але вони зробили це за власною ініціативою на основі зміни пріоритетів своїх командувань.

Російські сили в цьому випадку відповідають на загрозу контрнаступу України в Херсонській області, а не свідомо обирають цілі, на яких зосередити свої зусилля.

Навіть після того, як українські війська перемогли спробу росіян захопити Київ на початку війни, росіяни мали змогу вільно зосередити свої операції на сході.

Підготовка України до контрнаступу в Херсоні та початкові операції в цьому контрнаступі в поєднанні з різким ослабленням російських сил загалом дають змогу Україні вперше почати активно формувати хід війни.

Серйозність дилеми, яка стоїть перед російським вищим командуванням, залежить від здатності України вести значні контрнаступальні операції на кількох напрямках одночасно.

Якщо Україна зможе тиснути навколо Ізюма, продовжуючи контрнаступ на Херсон, тоді російські війська постануть перед дуже складним вибором.

Їм, ймовірно, доведеться вирішити або залишити свої позиції на заході навколо Ізюма на користь оборони своїх наземних ліній зв’язку далі на північ і схід, або залучити більше особового складу та техніки, щоб спробувати утримати поточну лінію фронту.

Однак такі сили мали б прийти з іншої осі, що поставило б під загрозу інші досягнення росії.

Нагадаємо, у ОП розповіли, які росія має вимоги до України щодо переговорів.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт