Російські військові взяли в полон журналістку за те, що переховувала тяжкопораненого українського військового

Фото: НСЖУ/ФБ

«Тобі повезло, що є мала дитина, а то би розстріляли на місці», — окупанти відправили журналістку Ірину Дубченко на «суд» у Донецьк.

Відому запорізьку журналістку Ірину Дубченко російські загарбники затримали у Розівці, Запорізької області, та повезли до Донецька «для проведення слідчих дій у зв’язку з переховуванням та підтримкою українського військовослужбовця». Про це голові Національної спілки журналістів України Сергію Томіленку повідомила Олександра Дубченко, сестра журналістки. Першим про затримання колеги учора поінформував запорізький власкор «ТСН» Яків Носков.

— Наші батьки поїхали 28 березня у Розівку, аби вивезти прикуту до ліжка бабусю та мою сестру, яка за нею доглядала і працювала там дистанційно журналісткою українських ЗМІ, — розповідає Олександра Дубченко. — Батьки з’ясували, що Ірину забрали. Місцевий «комендант» спочатку сказав, що жінок не затримують, а потім визнав, що її арештували і тримають у Донецьку.

Ключове звинувачення, яке окупанти пред’являють Ірині, це переховування вдома тяжкопораненого українського військовослужбовця. Затримали журналістку 26 березня.

 — Сестра під час обшуків казала, що доглядає за своїм чоловіком, але їй відповіли, що знають все про її родичів та про її журналістську діяльність, — коментує Олександра Дубченко. — Відповіли, що «тобі повезло, що є мала дитина, а то би розстріляли тебе на місці».

Родина намагалася врятувати Ірину ще 7 березня, але по дорозі із Запоріжжя до Розівки автомобіль батьків розстріляли коло Пологів, потрощили лобове скло та саму машину. При цьому куля поцілила у батьків паспорт та у документи. Рідні змушені були повертатися у Запоріжжя, але всі тривожилися за Розівку, з якою від початку березня було втрачено зв’язок.

У Ірини є малолітня дитина, якій наступного місяця буде 4 роки. За декілька тижнів до війни родина забрала малечу до Запоріжжя.

У Запорізькій обласній організації НСЖУ підтверджують, що Ірина Дубченко є відомою професійною журналісткою. Співпрацювала з багатьма запорізькими і національними медіа. В агентстві «УНІАН» підтверджують, що Ірина Дубченко регулярно співпрацює з агентством, надає актуальну запорізьку інформацію. Також журналістка постійно працює із виданням «Dozor».

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також