Російський генерал, який керував звірствами в Сирії, керував касетними бомбардуваннями України

Під його командуванням у Сирії за місяць збільшилася кількість бомбардувань на 791 %

«CNN» виявило бригаду реактивної артилерії, яка здійснила обстріл з касетних боєприпасів у Харкові.

Ця бригада підпорядковується безпосередньо генерал-полковнику Олександру Журавльову, який керував одним із найжорстокіших етапів війни в Сирії. 

«CNN» відстежив 11 ракет «Смерч», які приземлилися в Харкові 27 і 28 лютого від російської 79-ї реактивної артилерійської бригади, що базується в Бєлгородській області Росії. 

Ця бригада підпорядковується безпосередньо керівництву Західного військового округу, одного з п’яти військових округів російських військових, що базується в західній частині Росії. 

Багато військових експертів повідомили, що Журавльов — російський еквівалент командира в американських військових — єдиний офіцер, який має повноваження віддавати наказ про ракетну атаку «Смерч» у своєму окрузі. 

57-річний Журавльов був призначений офіцером у 1980-х роках, коли служив у колишній Чехословаччині у групі російських військ. Після розпаду СРСР повернувся до Росії, спочатку служив у танкових частинах. 

Тричі відправлений в Сирію, він вперше став командувачем російських військ у країні під час свого другого перебування в липні 2016 року. Перед тим, як він обійняв цю посаду, Москва втягнулася в криваву боротьбу за захоплення контрольованого повстанцями східного Алеппо, невпинно просуваючись проти збройної опозиції.

Керівництво Журавльова стало каталізатором штурму східного Алеппо. Після того, як він взяв керування, російські військові швидко посилили свої атаки на контрольовану повстанцями територію та завершили облогу густонаселеного міста, зібравши велику кількість загиблих і запустивши тактику, яка визначила втручання Росії в Сирія: обложити, морити голодом і бомбардувати.

Під час його командування також різко збільшилася кількість задокументованих атак касетними боєприпасами в Алеппо. 

Касетні боєприпаси були використані в Алеппо 137 разів у період з 10 вересня по 10 жовтня 2016 року, що на 791 % більше, ніж середня кількість атак касетними боєприпасами за попередні вісім місяців. 

У 2015 році Міноборони Росії заперечило використання касетних боєприпасів у Сирії.

Касетні боєприпаси містять безліч вибухових речовин, які виділяються на площі розміром до кількох футбольних полів. Їх можна скинути з літака або запустити з землі чи моря.
 
Суббоєприпаси викидаються в польоті й падають на землю. Вони можуть варіюватися від десятків до багатьох сотень

Вони розроблені так, щоб вибухати при ударі, але майже третина цього не роблять, і залишаються смертельною небезпекою для цивільного населення протягом багатьох років.

94 % зафіксованих втрат від касетних бомб — мирні — мешканці, з них майже 40 % — діти.

Касетні бомби заборонені міжнародною Конвенцією про касетні боєприпаси 2010 року — яка забороняє використання, передачу, виробництво та накопичення зброї.

Конвенція посилається на те, що багато суббоєприпасів не вибухають при ударі, залишаючи небезпечні боєприпаси в полях і міських районах, які можуть вбити або покалічити людей. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також