Російський корабель, який перевозить крадене зерно, потрапив на супутникові знімки

Іноземні порти відмовляються прийняти корабель

Російське торгове судно, навантажене зерном, вкраденим в Україні, було вигнано з принаймні одного середземноморського порту і зараз знаходиться в сирійському порту Латакії. Про це повідомляють джерела судноплавства та  українські офіційні особи.

«CNN» ідентифікував судно як балкер «Матрос Позинич».

27 квітня корабель поставив якір біля берегів Криму та вимкнув транспондер. Наступного дня, судячи з фотографій і супутникових знімків, його бачили в порту Севастополя.

«Матрос Позинич» — одне з трьох суден, які займаються торгівлею вкраденим зерном, за даними дослідження з відкритих джерел та українських чиновників.

Журналістка проекту «SeaKrime» українського інтернет-видання «Миротворець» Катерина Яресько розповіла «CNN», що в березні та квітні в проекті помічено різке зростання експорту зерна із Севастополя до приблизно 100 тис тонн.

З Севастополя, згідно з супутниковими знімками та даними стеження, «Матрос Позинич» пройшов протокою Босфор до єгипетського порту Олександрія. У нього було завантажено майже 30 тис тонн української пшениці.

Єгипет був попереджений, що зерно вкрадено і відправка була відхилена.

«Матрос Позинич» попрямував до ліванської столиці Бейрута з тим же результатом.

5 травня корабель знову вимкнув транспондер, але зображення з «Tankertrackers.com» і «Maxar Technologies» показують, що він прямував до сирійського порту Латакії.

За підрахунками Міністерства оборони України, щонайменше 400 тисяч тонн зерна було вкрадено та вивезено з України після вторгнення Росії.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також