Саміт миру буде основою для майбутніх переговорів між Україною та росією, – Bloomberg

Із подальшим залученням представників росії

Саміт щодо України, який пройде у Швейцарії, буде спрямований на те, щоб прокласти шлях до залучення російських чиновників до майбутніх переговорів після укладення угоди щодо ядерної безпеки, продовольчої безпеки та повернення викрадених дітей. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на проєкт документа.

На зустрічі 15-16 червня в Люцерні (Швейцарія) основна увага буде приділена трьом заходам як способу зміцнення довіри, щоб згодом взаємодіяти з Москвою з обмеженого числа питань.

Хоча російські офіційні особи були виключені з формату, очолюваного Києвом, у документі йдеться про те, що припинення війни має охоплювати всі сторони.

«Тому ми домовилися вжити конкретних кроків, які можуть послужити заходами довіри у вищезазначених сферах із подальшим залученням представників Російської Федерації», - йдеться в документі.

Перш ніж почати переговори з РФ, президент України Володимир Зеленський прагнув домогтися консенсусу серед країн - особливо країн так званого Глобального Півдня - щодо ширшого набору вимог, які включали повне виведення російських військ з України.

Цілі швейцарського саміту, що став кульмінацією раундів переговорів високопоставлених дипломатів і радників з національної безпеки з десятків країн, звузилися до плану України з 10 пунктів, прагнучи забезпечити участь якомога більшої кількості лідерів.

Україна та її союзники щосили намагалися заручитися повною підтримкою цього процесу, насамперед з боку Китаю, який дав зрозуміти, що може не бути присутнім на зустрічі.

Ступінь участі інших ключових країн, таких як Індія, Бразилія, Південна Африка і Саудівська Аравія, залишається незрозумілою.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також