СБУ блокувала діяльність трьох «ботоферм», які поширювали деструктивний контент перед виборами (фото)

b460279e4ec653e3a9e0c503f9cab0ae
b460279e4ec653e3a9e0c503f9cab0ae

У п’ятницю, 23 жовтня, кіберфахівці та слідчі СБУ блокували у Миколаєві та Івано-Франківську діяльність трьох «ботоферм», через які поширювався деструктивний контент напередодні місцевих виборів. Про це нформує прес-центр СБУ.


В Івано-Франківську місцевий мешканець через «ботоферму», упродовж 3 років, надавав замовникам послуги зі створення десятків тисяч фейкових профілів у соцмережах та месенжерах.



За оперативними даними СБУ, напередодні місцевих виборів в Україні клієнтами зловмисника стали переважно абоненти з РФ. Вони використовували анонімні профілі для незаконного впливу на громадську думку, поширення недостовірної та деструктивної інформації.


Під час обшуку за місцем роботи зловмисника вилучено 2 VoIP шлюзи, 7 USB-модемів, понад тисячу сім-карток та комп’ютер, з якого він здійснював керування ботофермою.


Розпочато досудове розслідування за ч. 3 ст. 109, ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України.


Так у Миколаєві оперативники спецслужби встановили, що з початком передвиборчої кампанії зловмисники почали через дві «ботоферми» активно розміщувати матеріали для дискредитації дій державної та обласної влади. Максимальна активізація поширення деструктивних матеріалів планувалась напередодні та безпосередньо в день проведення місцевих виборів.



Для поширення неправдивої інформації вони використовували низку бот-акаунтів. «Ботоферми» забезпечували технічну можливість віддаленої реєстрації облікових записів у загальнодоступних та соціально-орієнтованих ресурсах через російську веб-платформу.


За версією слідства, один із зловмисників також адміністрував у соцмережах групи із загальною аудиторією понад 300 тисяч учасників. Там він розміщував матеріали, які, згідно із висновком лінгвістичної експертизи, містили заклики до зміни меж території чи кордонів України.



У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці вилучили докази протиправної діяльності фігурантів: комп’ютерну техніку, засоби зв’язку і символіку країни-агресора. Також вилучено обладнання «ботоферм» — 5 сім-банків на 32 порти кожен, майже 4 тисячі сім-карток операторів зв’язку.


Наразі, тривають першочергові слідчі дії, спрямовані на встановлення обставин зафіксованого злочину, а також встановлення можливих зав’язків фігурантів з «кураторами» із спецслужб РФ.


Слідчі органів безпеки готують повідомлення зловмиснику про підозру за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України.

varta1.com.ua: Новини