СБУ викрила нові факти інформаційно-підривної діяльності Анатолія Шарія

Блогер прокоментував звинувачення

Фото з відкритих джерел

Журналісту, блогеру, інфлюенсеру Анатолію Шарію повідомили про підозру у державній зраді, скоєну в умовах воєнного стану. Про це йдеться у повідомленні прес-служб Служби безпеки України та Офісу генерального прокурора

Спецслужби викрили нові факти інформаційно-підривної діяльності Анатолія Шарія, які він виконував за завдання російських спецслужб.

«Встановлено, що пропагандист брав участь у підготовці і поширенні постановочних відеороликів, де рашисти допитують українських полонених», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Шарій особисто підказував ФСБ як правильно знімати допит і які запитання ставити військовополоненим. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи із нього «невигідні» для росії моменти.

При цьому, «змонтовані» сюжети рф потім використовувала для штучної дискредитації військово-політичного керівництва України, у тому числі на міжнародній арені. «За даними слідства, Шарій був залучений до негласної співпраці кадровим співробітником 5-ї служби ФСБ Косенком М.Ю.», - сказано у повідомленні.

Комунікувати з російськими спецслужбами блогеру допомагав спільник у тимчасово окупованому Севастополі.

 «Ним виявився ексочільник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Антон Шевцов, який на початку цього року вже отримав підозру у державній зраді», - йдеться у повідомленні.

У цьому зв'язку, задокументовано, що саме від нього Шарій отримав відео з допитів двох полонених військових ЗСУ.

«Після »монтажу« файлів їх »погодили« з представником спецслужби РФ. Потім Шарій »доповнив« деструктивний сюжет власними коментарями, виклав на своїх інтернет-платформах та відзвітував своїм кураторам, надіславши посилання на публікації. Однак сам Шарій у розмовах зі спільником визнає, що, незважаючи на монтаж, приховати поганий стан полонених не вдавалося. А родичі українських захисників, які відгукувалися на опубліковані у соцмережах відео, просили не знімати і не мучити їхніх рідних», - наголошується у повідомленні.

В СБУ наголосили, на підставі зібраних доказів слідчі повідомили Шарію про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб). Обидва фігуранти переховуються від правосуддя, їм загрожує довічне ув’язнення.

Анатолій Шарій у своєму Telegram-каналі вже прокоментував відкриття справи. За його словами, він шукав українських полонених через звернення їхніх родичів.

«Я, користуючись джерелами на окупованій території, намагався їх знаходити. Я цього ніколи і ні від кого не приховував, це була відкрита інформація. Зрозуміло, я просив, щоб вони не розповідали пропагандистські промови, а просто передавали вітання рідним. Зрозуміло, що знімали їх у місцях утримання росіяни. Зрозуміло, я вирізав усі їхні заклики не воювати з росіянами та іншу пропагандистську марення. Зрозуміло, я висловлював свою думку про те, що деякі полонені виглядають погано. Більше того, я навіть оприлюднив наявну в мене інформацію про вбивство деяких полонених», - написав блогер.

Він заявляє, що не контактував з ФСБ РФ.

«Контакт був з однією людиною, яка не була засуджена українським судом, яка раніше обіймала посаду в українському МВС і сьогодні перебувала в російській федерації», - додав Шарій.

Додамо, що на початку 2021 року Служба безпеки оголосила блогеру про підозру в державній зраді та в порушенні рівноправності громадян. Повідомлялося, що Анатолій Шарій шкодив нацбезпеці країни в інформаційній сфері та діяв на замовлення іноземних структур.

Читайте також: Шарія помітили у пункті за українськими «безвізовими» паспортами

У серпні 2021 року РНБО запровадила санкції проти подружжя Ольги та Анатолія Шарія і тещі блогера Алли Бондаренко.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена