Ще одна країна змінила правила проїзду для українських біженців з 1 липня

У Словацькій республіці змінюються умови безкоштовного проїзду громадян України на лініях Єдиної транспортної системи. Про це повідомляє Інформаційний центру IDS BK.

З 1 липня 2022 року скасовується безкоштовний проїзд тільки на підставі документа, що посвідчує особу (паспорт/закордонний паспорт).

З липня право на безкоштовний проїзд матимуть ті громадяни України, які крім посвідчення особи (паспорт/закордонний паспорт) також подадуть наступні документи:

  • спеціальний документ «SLOVAK HELP» з червоним штампом з текстом українською мовою, який видається при перетині державного кордону UA-SK;
  • спеціальний документ, що підтверджує набуття статусу тимчасового притулку в першій редакції.

У регіональному автобусному та залізничному транспорті громадяни України можуть безкоштовно їздити із зазначеними документами в день отримання документа та наступні 4 дні.

У громадському транспорті (MHD) можуть їздити до закінчення терміну дії документа «SLOVAK HELP» або документа, що підтверджує тимчасовий притулок без обмежень у часі (або до зміни умов).

Громадяни України також мають право на безкоштовний проїзд, проте лише певні категорії: 

Діти та молодь віком до 18 років та учні загальноосвітніх шкіл, у тому числі один супроводжуючий, зобов’язані продемонструвати: документ про тимчасовий притулок і одночасно підтвердження відвідування школи.

Право на безкоштовний проїзд діє лише в дні навчання в школі від місця звичайного проживання, зазначеного в документі тимчасового притулку, до місця місцезнаходження школи і назад.

Право на безкоштовний проїзд також має супроводжуюча особа, коли вона відвозитиме дитину до школи та коли їхатиме назад зі школи до місця свого проживання і навпаки — коли їхатиме з місця свого проживання до школи, щоб забрати дитину.

Працівники, які їдуть на роботу/з роботи та засвідчують свою особу: документом про тимчасовий притулок і одночасно підтвердження від роботодавця про трудовий договір.

Право на безкоштовний проїзд діє впродовж 60 днів з дня отримання статусу тимчасового притулку з місця звичайного проживання, що зазначено у спеціальному документі про тимчасовий притулок до місця роботи (місцезнаходження роботодавця).

У разі необхідності рекомендуємо пасажирам звертатися до Інформаційного центру IDS BK за електронною поштою: info@idsbk.sk або за телефоном: 0948 102 102.

Також від 1 липня у низці польських міст для біженців з України скасовуються безкоштовні проїзди громадським транспортом. 

Додамо, що у деяких країнах Євросоюзу змінилися правила українських біженців ще від першого дня літа 2022 року.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також