Що потрібно знати про гіперзвукові ракети, випущені Росією по Україні

У понеділок РФ використала гіперзвукові ракети під час вторгнення в Україну

У понеділок президент США Джо Байден заявив, що Росія застосувала гіперзвукові ракети під час вторгнення в Україну. Про це пише «CNN».

«І якщо ви зауважите, Росія щойно (ред. — у понеділок) запустила гіперзвукову ракету, тому що це єдине, що вони можуть зробити з абсолютною впевненістю», — сказав Байден. — «Це невід’ємна зброя... зупинити її майже неможливо. Є причина, чому вони її використовують».

Британська розвідка і навіть міністр оборони США применшують використання Росією своїх ракет повітряного базування «Кінжал».

«Я б не вважав це зміною гри», — сказав глава Пентагону.

Міністерство оборони Великобританії заявило, що ракета «Кінжал» насправді є лише версією балістичної ракети малої дальності «Іскандер», яку Росія неодноразово використовувала під час вторгнення в Україну.

Всі ракети є гіперзвуковими, що означає, що вони рухаються щонайменше в п’ять разів швидше за швидкість звуку. Майже будь-яка боєголовка, випущена з ракети в атмосферу, досягне цієї швидкості, прямуючи до своєї мети. Це не нова технологія.

Те, над чим зараз працюють військові сили, включаючи Росію, Китай, Сполучені Штати та Північну Корею, — це гіперзвуковий планер (HGV). HGV — це високоманеврений планер, який теоретично може літати з гіперзвуковою швидкістю, регулюючи курс і висоту, щоб літати в умовах радіолокаційного виявлення та навколо протиракетної оборони.

HGV – це та зброя, яку майже неможливо зупинити. Вважається, що Росія має у своєму арсеналі HGV — систему «Авангард», яку президент Росії Володимир Путін у 2018 році назвав «практично невразливою» для протиповітряної оборони Заходу.

«Кінжал», як варіант «Іскандеру», не є таким планером. Він має обмежену маневреність, як і «Іскандер», а його головна перевага полягає в тому, що його можна запускати з винищувачів МіГ-31, що надає йому більшу дальність і здатність атакувати з кількох напрямків.

«МіГ-31К може наносити удари з непередбачуваних напрямків і може взагалі уникнути спроб перехоплення. Він також може бути більш живучий, ніж система «Іскандер»», — йдеться в повідомленні.

Наземний «Іскандер» виявився вразливим до систем протиракетної оборони під час війни в Нагірному Карабаху 2020 року, під час якої азербайджанські війська перехопили вірменський «Іскандер».

«Це свідчить про те, що заяви про невразливість «Кінжала» до систем протиракетної оборони також можуть бути дещо перебільшеними», — йдеться у звіті.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також