Що робити, якщо на ваш автомобіль впало дерево?

За прогнозом Львівського гідрометцентру, сьогодні вдень у Львові була гроза, шквали 15 — 20 м/с, град, і гідрометцентр вчасно надав попередження про зміну погодніх умов. У Львові сильний вітер, гроза та злива бувають досить часто, і вони здатні нанести шкоди як людям так і їх майну. Що робити, коли неприємність все ж трапилась, і внаслідок грози дерево впало на ваш автомобіль ?

Зокрема, сьогодні у Галицькій районній адміністрації повідомили, що за минулу добу на території району у двох місцях зафіксовано падіння гілок дерев.

Перш за все, в разі погіршення умов не рекомендується припарковувати авто поруч з деревами та будівництвами. Але в разі, якщо неприємність все-таки трапилася і дерево впало на дах вашої машини, потрібно зробити декілька речей.

Як свідчить практика, в добровільному порядку ніхто не буде відшкодовувати вам завдані збитки, жоден ЖЕК або домовласник не захоче брати на себе відповідальність. Тому єдиним правильним виходом буде звернення до суду. Згідно зі статтею 24 ЗУ «Про Житлово-комунальні послуги», балансоутримувач зобов'язаний забезпечити належну експлуатацію та утримання майна, яке буде перебувати на його балансі. 

Основні правила, як діяти, коли на ваш автомобіль впало дерево

Перше і головне правило в подібних ситуаціях: нічого не чіпати. Спочатку потрібно зрозуміти, чи можете ви чекати допомоги від держави.
Якщо перед тим, що трапилося було штормове попередження - на жаль, ви самі винні і держава вам не допоможе.

Вразі, якщо попередження не було, сміливо викликайте поліцію. Вони повинні будуть скласти протокол і акт огляду. У протоколі повинно бути наступне:
- опис пошкоджень;
- кількість прихованих пошкоджень;
- надані фото і відео підтвердження.
Потім вам потрібно буде оцінити пошкодження в незалежній експертизі.
Слід взяти також в гідрометцентрі довідку про те, що в день події не було оголошення штормового попередження.
Далі необхідно зрозуміти, чи відома вам відповідальна організація. Якщо так, дізнайтеся, чи готова ця організація оплатити ваші витрати. Готова? Тоді немає ніяких проблем. Не готова? Подавайте до суду. Якщо відповідальна організація вам невідома, потрібно відправити скаргу в районну адміністрацію, вимагаючи знайти винного.

Якщо сталася надзвичайна ситуація через вітер, то варто звернутися в екстрені служби. При падінні дерев або гілок, при травмуванні людей, потрібно негайно інформувати за телефонами: 101 або 103. Також в разі виникнення будь-яких непередбачуваних ситуацій, можна звертатися і на «Гарячу лінію» міста за коротким номером 15−80.

 

varta1.com.ua: Новини

Коментарі