Шмигаль розповів, за яких обставин українці можуть залишитися без пенсій і зарплат

Фінансова стабільність України така ж важлива, як і військова безпека чи постачання боєприпасів

ФОТО: Денис Шмигаль

Якби не західна фінансова допомога, то українці вже могли би залишитися без пенсій і заробітних планів. Тому важливо якнайшвидше отримати обіцяні Євросоюзом гроші.

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у інтерв’ю для «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

За його словами, Україна отримує величезну підтримку від партнерів: на першому місці — США, на другому — Євросоюз.

Німеччина перебуває на передовій фінансової допомоги, проте 3 мільярди євро з обіцяного європейського пакету в 9 мільярдів заблоковано, зокрема, тому, що Берлін пропонує надати ці кошти у вигляді грантів, а не кредитів.

«Для нас найголовніше, щоби вони надійшли якнайшвидше. Нам це потрібно для того, щоби наша фінансова система вижила. Чи стане це кредитом або грантом, менш важливо. Ми вже вичерпали всі можливості економії», — зазначив прем’єр.

Він також наголосив, що на теперішній моменти оборонний бюджет України становить 60 % державних видатків, тому західна фінансова допомога йде на соціальні потреби. Таким чином будь-яка затримка може мати жахливі наслідки.

«Якщо говорити про вкрай негативний сценарій, то ми вже не змогли би платити ні зарплати, ні пенсії. Тому фінансова стабільність України така ж важлива, як і військова безпека чи постачання боєприпасів», — додав він.

Нагадаємо, названо умови, за яких війська НАТО готові зайти в Україну (ВІДЕО).

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк