Шольц зупинив ядерний удар по Україні, - BILD

Світ проти застосування ядерної зброї загалом

Канцлер Німеччини Олаф Шольц зіграв ключову роль у запобіганні можливого ядерного удару по Україні. Про це пише Bild.

Епізод був описаний лідером парламентської фракції СДПН Рольфом Мютценіхом. 

За словами Мютценіха на пресконференції, Шольц зумів переконати китайських лідерів у необхідності запобігання ядерній загрозі, обговоривши це питання під час свого візиту до Китаю. Ця версія отримала широку увагу в ЗМІ, включно з CNN і New York Times, які також повідомляли про ризик ядерного удару з боку Росії.

У своїй доповіді New York Times зазначив, що ініціатива в запобіганні ядерної загрози була в основному виходить від США, які активно попереджали Росію через різні канали зв'язку. Шольц, згідно з доповіддю, відігравав радше допоміжну роль, передаючи послання від американських союзників китайському лідеру.

Питання про реальну роль Шольца в цьому процесі залишаються відкритими. Критики, включно з експертом з питань оборони ХДС Родеріхом Кізеветтером, вважають розповіді про героїзм канцлера «безглуздими» і стверджують, що він не відігравав вирішальної ролі в запобіганні ядерній загрозі.

При цьому на запитання видання канцелярія лише послалася на заяви канцлера після зустрічі. Сам Шольц заявив у Китаї в листопаді 2022 року: «Я попросив президента Сі в Пекіні вплинути на Росію». Було висловлено згоду з тим, що ядерні загрози вкрай небезпечні.

Військовий експерт Карло Масала вважає реальну небезпеку ядерного удару восени 2022 року керованою: хоча американці знали про переговори між російськими військовими про застосування тактичної ядерної зброї, вони не спостерігали жодних рухів на місцевості, які б свідчили про підготовку.

Читайте також: МЗС Франції роз'яснили пропозицію Макрона відправити війська в Україну

Масала розповів виданню про роль канцлера: «З одного боку, американці виступили з погрозами на адресу Російської Федерації. З іншого боку — і тут був задіяний федеральний канцлер — вдалося переконати Китай та Індію підписати декларацію, в якій вони виступили проти застосування ядерної зброї загалом і щодо України. Олаф Шольц, безумовно, допоміг просунути позицію Китаю. Але в будь-якому разі Шольц не запобіг ядерній війні, оскільки не було жодних ознак того, що ядерний удар взагалі неминучий».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт