Штрафи та відеореєстратори: способи впливу на водіїв-порушників, які не пропускають "швидкі"

044f8c78efe11a39abc5c7cbc2f53373
044f8c78efe11a39abc5c7cbc2f53373

У Раді придумали, як ловити і штрафувати водіїв, які не пропускають «швидкі», — розповідає "ТСН". Там також висунули вимоги до карет екстреної меддопомоги. У Раді зареєстрували законопроект, в якому пропонується обладнати «швидкі» відеокамерами, аби ловити порушників. Проект закону № 9447 опублікований на сайті ВР.

Як зазначається, автомобіль екстреної меддопомоги повинен прибути до місця виклику за 10 хвилин після виклику в місті, та в межах 20 хвилин — у сільській місцевості. Проте, як вказано у пояснювальній записці, ця норма майже ніколи не виконується. Причина — автомобільні затори.

Автори документа пропонують встановити у кожен автомобіль «швидкої» відеореєстратор, який фіксуватиме порушення правил водіями. Йдеться, насамперед, про ненадання пріоритетного проїзду спецтранспорту бригад екстреної меддопомоги. Таку вимогу, на доповнення до нинішньої «не створювати перешкод для проїзду автомобілів швидкої медичної допомоги», запропоновано включити в закон «Про дорожній рух».

Також запропоновано зробити зрозумілим, за яких саме обставин ненадання переваги «швидкій» вважатиметься за порушення. Автомобіль «швидкої» має бути обладнаний проблисковими маячками синього кольору, і вони мають бути увімкнені, а разом із ними повинен звучати сигнал сирени. Лише у такому випадку виникатиме обов’язок водіїв надавати пріоритетний проїзд «швидкій».

Щодо штрафів: порушення згаданої вимоги обійдеться у 425 гривень, а також буде списано 50 штрафних балів (коли — чи якщо — запрацює система автофіксації порушень). Постанова складатиметься без присутності порушника, а відповідальність покладатимуть на власника автомобіля або «належного користувача».

Якщо авто належить фірмі, постанова буде адресована керівнику підприємства, а в разі фіксування порушення машиною з іноземною реєстрацією відповідатиме той, хто цей автомобіль ввозив в Україну. Зараз законопроект № 9447 має статус «зареєстрований у ВР». Документ переданий на розгляд у профільні комітети.

varta1.com.ua: Новини