Сі Цзіньпін назвав Зеленському «чотири пункти», щоб закінчити війну

Китай завжди стоїть на боці миру, і його основна позиція полягає в сприянні переговорам про мир, сказав він.

Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив у середу 26 квітня, що діалог та пермовини є єдиним можливим виходом з кризи в Україні, а також, на думку китайського лідера ніхто не виграє ядерну війну. Про це Сі Цзіньпін сказав під час телефонної розмови зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським, пише урядове агентство Хіnhua.

Сторони обмінялися думками щодо китайсько-українських відносин та «української кризи». У розмові із Зеленським Сі назвав чотири пункти щодо того, як можна закінчити війну рф проти України. 

Китай відправить спеціального представника китайського уряду у справах Євразії в Україну та інші країни для проведення поглибленого спілкування з усіма сторонами щодо політичного врегулювання кризи, сказав він.

Президент Китаю зазначив, що двосторонні відносини пройшли 31 рік розвитку і досягли рівня стратегічного партнерства, що сприяло відповідному розвитку та відродженню двох країн.

Сі Цзіньпін сказав, що він цінує неодноразове висловлення Президентом Зеленським акценту на розвитку китайсько-українських зв’язків і співпраці з Китаєм, і подякував Україні за надання значної допомоги для евакуації китайських громадян минулого року.

Взаємна повага до суверенітету та територіальної цілісності, зазначив Сі, є політичною основою двосторонніх відносин.

Він закликав обидві сторони зосередитися на майбутньому, продовжувати розглядати та будувати плани двосторонніх відносин у довгостроковій перспективі, а також розширювати традиції взаємної поваги та щирого ставлення один до одного.

Бажання Китаю розвивати відносини з Україною є послідовним і чітким, сказав Сі Цзіньпін, додавши, що незалежно від того, як зміниться міжнародна ситуація, Китай готовий співпрацювати з країною для просування вперед взаємовигідного співробітництва між двома країнами.

Сі Цзіньпін зазначив, що українська криза розвивається складними шляхами з великим впливом на міжнародний ландшафт.

«Що стосується «кризи в Україні», Китай завжди стоїть на боці миру, і його основна позиція полягає в сприянні переговорам про мир»,  - сказав він.

Сі зазначив чотири пункти про те, що має бути зроблено, чотири речі, які міжнародне співтовариство має зробити разом, і три зауваження, зазначивши, що на цій основі Китай оприлюднив свою позицію щодо політичного врегулювання української кризи.

Китай не створив українську кризу і не є стороною кризи, сказав Сі, додавши, що як постійний член Ради Безпеки ООН і відповідальна велика країна, Китай не сидітиме склавши руки і не підливатиме «нафту в вогонь», не використовуватиме ситуацію для власної вигоди.

«Сподіваємось, що всі сторони серйозно обміркують кризу в Україні та спільно дослідять шляхи встановлення тривалого миру та безпеки в Європі шляхом діалогу,» - сказав Сі.

Читайте також: Зеленський поговорив з лідером Китаю: після розмови Сі з Зеленським Китай відправить посланця в Україну

Китай продовжуватиме сприяти мирним переговорам і докладати зусиль для швидкого припинення вогню та відновлення миру, додав він.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена