Синоптик повідомив, якою буде погода у травні

Мало опадів, але будуть зливи

Травень виявиться не особливо щедрим на опади, з прохолодними ночами та з середніми місячними температурами трохи нижче за норму. Про це синоптик Ігор Кібальчич повідомив на meteoprog.ua.

У травні практично над усім Європейським континентом встановиться поле підвищеного атмосферного тиску. Очікується, що циклонічність буде відносно слабо розвиненою, а основні шляхи погодних систем низького тиску та пов’язаних з ними атмосферних фронтів проходитимуть найчастіше через північно-східні регіони Європи.

У східній та північно-східній частині материка буде більше прохолодних та похмурих днів з опадами, а у Центральній та Західній Європі в основному очікується переважання сонячної та сухої погоди з дефіцитом опадів протягом місяця.

Для території України це означає переважання північно-західних та західних повітряних потоків з боку Скандинавії, Північного та Норвезького морів.

На території України кількість опадів у травні передбачається на 10–35 % нижче за кліматичну норму, і лише у східних областях зволоження прогнозується в межах норми. Найбільш посушливі умови будуть складатися в Одеській, Миколаївській, Вінницькій та Тернопільській областях. У зв’язку з нестачею дощів, на зазначених територіях є ризики зростання пожежної небезпеки в лісових та степових масивах аж до максимального 5 класу.

Основна частина опадів в Україні випадатиме у вигляді короткочасних дощів зливового характеру, іноді у супроводі гроз. У другій половині місяця більш помітно активізується конвективна діяльність внаслідок зростання середніх температур, тому збільшиться ймовірність небезпечних метеорологічних явищ, таких як шквали і град. У Карпатах на початку травня може ще випадати мокрий сніг та снігова крупа, що не є аномалією для даного регіону.

Середньомісячна температура повітря опиниться в межах норми в центральних та місцями у західних областях, на решті території травень може виявитися прохолодним з відхиленням середньої температури на 0,5–2 °С зі знаком «мінус», в основному за рахунок першої половини місяця. І лише на Закарпатті, у Львівській області та Буковині травень стане досить теплим, на 0,5–1 °С вище за середні багаторічні показники.

Нічні заморозки на поверхні ґрунту можуть спостерігатися у першій декаді місяця в більшості областей, за винятком півдня та південного сходу. Поступово, починаючи з другої декади травня, нічні температури стануть більш комфортними, а ймовірність заморозків істотно знизиться.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт