Ситуація з пальним: на Львівщині перевізники заговорили про підвищення вартості проїзду

В області вже з понеділка перевізники поступово будуть збільшувати вартість проїзду на приміських маршрутах.

фото УНІАН, Валерій Шмаков

На Львівщині через брак пального склалася непроста ситуація з громадським транспортом. Зараз він курсує, але кількість автобусів скорочують, а перевізники заговорили про підвищення вартості проїзду. Про це у коментарі «УНІАН» розповів Іван Велійка, голова Асоціації перевізників Львівщини.

«Проблема є, адже вартість пального висока, — розповідає голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка. — Маршрутки заправляють дизельним пальним. Поки що вдається його купити, але на сьогодні ціна вже перевалює за 50 гривень за літр. Якщо влада не вживатиме адекватних заходів, автомобільний транспорт може зупинитися взагалі».

За його словами, наразі, в області провели оптимізацію міської маршрутної мережі, аби якось впоратися з проблемою.

«На деяких маршрутах скорочена кількість автобусів, десь — лімітовані графіки роботи. На даний момент автобуси задовольняють потреби пасажирів, хоча працюють не у звичному режимі», — сказав він.

Також голова Асоціації перевізників області зазначив, що усе йде до здорожчання вартості проїзду, адже наразі це єдиний вихід, щоб можна було утримувати автотранспортні підприємства.

«Автобуси потрібно заправляти, виплачувати зарплату, комунальні послуги, запчастини купувати і т. д. Іншого виходу з ситуації, наразі, немає. Ми пропонували місту кілька варіантів, але всі вони пов’язані з додатковими витратами з міського бюджету, а чиновники пояснюють, що на сьогодні на це грошей в бюджеті немає. Тому подорожчання вартості проїзду буде однозначно. В області вже з понеділка перевізники поступово будуть збільшувати вартість проїзду на приміських маршрутах. Мінімальна вартість буде 20 грн, а пасажирокілометр, орієнтовно, — 1,80 грн (було в межах 1,40 грн). Можливо, не всі одразу, але впродовж тижня вартість зросте», — запевнив Велійка.

Іван Велійка додав, це питання вже розглянули та погодили в обласній військовій адміністрації: «Місто поки що відтягує це, але я вважаю, що це неправильно, адже потрібно зберегти роботу громадського транспорту, а якщо його зупинити, то відновити потім буде дуже непросто».

Загалом ситуація з бензином на Львівщині також є критичною. На автозаправках є лише один чи два види пального, і туди вишиковуються величезні черги. Попри те, що на табло вказана вартість в межах до 40 гривень за літр, реально ціни на бензин значно вищі.

«Якщо на табло пише 38–39 грн за А-95, це не означає, що за такою ціною ви його купите, — розповідає «УНІАН» львів’янин Сергій, який щодня їздить на роботу власним авто і змушений його заправляти. – Вистоявши чергу, перед розрахунком з’ясується, що літр 95-го коштує від 60–70 гривень і вище. Я навіть купив пальне через мобільний додаток, оплатив, але заправити авто ніде не можу — на АЗС мені відмовляють, мовляв немає пального».

За словами чоловіка, за раз можна залити в автомобіль 10–20 літрів пального, не більше.

Додамо також, що у період з 13 до 16 травня підняли вартість на бензин та дизельне пальне.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також