Слідчі назвали, з якої зброї вдарили окупанти під час теракту в Оленівці

На місці вибуху не працювала жодна міжнародна організація

ФОТО: ілюстративне

 Вибух у виправній колонії в Оленівці рік тому, де перебували українські військовополонені, був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета. Такий висновок отримало слідство після проведення комплексної експертизи зброї та слідів і обставин її використання. Такий висновок отримало слідство за підсумками комплексної експертизи зброї, слідів і обставин її використання. Про це повідомили в Офісі генпрокурора у відповіді на офіційний запит «Суспільне Донбас».

 Так, у відповіді на запит вказано, що слідчі СБУ провели досудове розслідування, а в Офісі генпрокурора – процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом загибелі та отримання поранень внаслідок вибуху 28-29 липня 2022 року людьми, які утримувалися на території колишньої виправної колонії №120 в Оленівці.

Попередня справу кваліфікують за частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу – це порушення законів та звичаїв війни у поєднанні з умисним убивством.

В Офісі генпрокурора повідомили, що були призначені 57 судово-медичних експертиз, аби з’ясувати причини загибелі людей. З них 16 наразі встановлюють. Окрім того, були опитані 13 звільнених українських військовополонених, які окупанти утримували в одному з приміщень Оленівської колонії.

Що відомо про теракт в Оленівці 2022 року

На території колишньої колонії в Оленівці, де російські загарбники утримували українських військовополонених, у ніч проти 29 липня 2022 року прогримів вибух. Внаслідок цього там загинули близько 50 людей, ще 130 були поранені.

Росіяни традиційно узялися звинувачувати в атаці Україну, стверджуючи, начебто ЗСУ завдали удару з системи HIMARS. Однак в Офісі генпрокурора називали причиною вибуху російську термобаричну зброю.

У жовтні 2022 року в СБУ інформували, що для удару по бараку колонії ворог застосував термобаричні реактивні гранати «Джміль».

Раніше український лікар-нейрохірург Дмитро Кубряк розповів подробиці трагічних подій у колонії Оленівки з військовополоненими, свідком яких він був.

У нещодавно опублікованому розслідуванні журналістки Медійної ініціативи за права людини Марії Климик розповідається, як після теракту в колонії Оленівки охорона закладу відкрила вогонь по тих, хто намагався вибратися з охопленого вогнем барака.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк