Сьогодні найкоротший день року

f04-5fc-depositphotos-100454596-m-2015
f04-5fc-depositphotos-100454596-m-2015

Сьогодні День зимового сонцестояння — найкоротший день і найдовша ніч року. У сиву давнину, ще до запровадження християнства, наші пращури святкували в цей день «родини сонця», або «народження Коляди» — язичницького сонячного божества, — пише «Укрінформ».

Відсьогодні починали співати колядки — величальні пісні українських хліборобів. А ще казали: «Сонце повертає на літо, а зима на мороз». Щодо астрономії, то це явище пояснюється наступним чином: під час зимового сонцестояння в північній півкулі Землі Сонце найменший час залишається над горизонтом, займаючи найнижчу позицію над обрієм. 21 і 22 грудня — найкоротші дні в році, а ніч з 21 на 22 — найдовша. У такому положенні сонячний диск затримається впродовж трьох днів (звідки й походить власне назва «сонцестояння»), а потім почне поступово підніматися над горизонтом — його «небесний шлях» збільшуватиметься, а світовий день почне прибувати.

Цей період вважається початком астрономічної зими і зміною зодіакального сузір’я — Сонце вступає до знаку Козерога і повертає на весну.

varta1.com.ua: Новини