Сьогодні виповнюється 30 років з дня встановлення дипломатичних стосунків між Україною та Ватиканом

Апостольську нунціатуру в Києві у 1992 році заснував ще святий Папа Іван Павло ІІ

Фото: ФБ/Андрій Юраш

Сьогодні, 8 лютого 2022 року, виповнюється 30 років з дня встановлення дипломатичних стосунків між Україною та Святим Престолом.

Про це повідомляє РІСУ.

Апостольську нунціатуру в Києві у 1992 році заснував ще святий Папа Іван Павло ІІ. Протягом цього періоду в Україні змінилися шість Апостольських нунціїв.

Як зауважив посол України у Ватикані Андрій Юраш, встановлення дипломатичних відносини є найважливішим днем не лише для сучасної української дипломатичної традиції, але й для цілого комплексу взаємин України і цивілізованого, демократичного, Західного світу.

«Святійший Отець, Папа Франциск, а разом з ним і всі принципово знакові і впливові інституції Святого Престолу — це той надважливий чинник, без якого уявити конфігурацію світової політики у будь-якому вимірі є просто неможливо. 30 років стосунків — це не просто дата. Це показовий і доволі значний історичний простір, наповнений працею дипломатів з обох сторін», — написав посол у себе на «Facebook».

Впродовж цих років Україну у Ватикані представляли: Ніна Ковальська (1998–2003), вже покійний Григорій Хоружий (2004–2006), Тетяна Іжевська (2006–2019). 14 грудня 2021 року президент України надзвичайним і повноважним послом у Ватикані призначив Андрія Юраша.

Першим Апостольським нунцієм в Україні став архиєпископ Антоніо Франко, призначений 28 березня 1992 року. Його наступником від 30 травня 1999 року було призначено архиєпископа Миколу Етеровича, який вручив Вірчі Грамоти 31 серпня того ж року. Від 22 квітня 2004 року Апостольським нунцієм в Україні був Архиєпископ Іван Юркович, який прослужив в Україні майже сім років до 20011. Його наступником 21 травня того ж року Папа Венедикт ХVІ призначив архиєпископа Томаса Едварда Ґалліксона. П’ятим нунцієм в Україні став архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті, який був призначений 13 листопада 2015 року, а 4 липня 2020 року переведений до Великобританії. Тепер представником Папи та Святого Престолу в Києві є архиєпископ Вісвалдас Кулбокас, якого призначений 15 червня 2021 року.

Впродовж 30-річного періоду відбулися важливі візити на найвищому рівні.

В Україні 2001 року побував святий Папа Іван Павло ІІ, який, у свою чергу, приймав у Апостольському палаці у Ватикані українського Президента Л. Кучму. В. Ющенка свого часу приймав Бенедикт XVI, а П. Порошенка і В. Зеленського — Папа Франциск.

Крім того, Україну відвідували Державні Секретарі Святого Престолу, у Ватикан з офіційними візитами приїздили прем’єр-міністри України.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також