Співробітників МОЗ України викликають на допити у межах провадження щодо поставок ліків для дітей із рідкісними захворюваннями






Двох співробітників Міністерства охорони здоров’я України викликали на допити 12 грудня, у справі щодо постачань препарату “Анакінра” для лікування дітей з рідкісними формами первинних імунодефіцитів. Про це повідомляють у прес-службі відомства.









У листопаді слідче управління Головного управління Національної поліції у м. Києві розпочало кримінальне провадження щодо постачання цього препарату. Відповідно до закону, міністерство надало доступ до всіх необхідних, для проведення досудового розслідування, документів. Вилучення документів відбулось у державних підприємств, а також у отримувачів на регіональному рівні.


МОЗ України занепокоєно тим, що це кримінальне провадження може обмежити доступ пацієнтів до життєво необхідного їм лікування, через вилучення вже доставлених препаратів. Ще й фактично під загрозою закупівля цього препарату в майбутньому. Перешкоджання у доступі пацієнтам до цього лікування загрожує їхньому здоров’ю та життю. Своє занепокоєння щодо можливого позбавлення доступу дітей з рідкісними захворюваннями до певних лікарських засобів висловили і в Програмі розвитку ООН (UNDP Ukraine / ПРООН в Україні). 

МОЗ України робить усе можливе, аби діти безперервно отримували життєво необхідні ліки. 

Нагадаємо, що у жовтні препарат було доставлено в Україну, передано на зберігання державному підприємству “Укрвакцина”, звідки вся партія препаратів (952 дози) впродовж тижня була розподілена та доставлена в Івано-Франківську та Полтавську області для пацієнтів, які, відповідно до даних департаментів охорони здоров’я цих областей, їх потребують.




Раніше батьки маленьких пацієнтів були змушені купувати препарат за кордоном, адже купити його в Україні неможливо. Через невелику кількість пацієнтів виробник-монополіст досі не зацікавлений у реєстрації та виході на український ринок. 




varta1.com.ua: Новини

Коментарі