США спростить в’їзд українських біженців

Надаватимуть перевагу вразливим групам

Адміністрація Байдена планує цього тижня розпочати полегшення приїзду до Сполучених Штатів деяким українцям, які тікають від російського вторгнення в свою країну. Про це пише «Reuters».

Ініціатива прискорить оформлення віз для родичів громадян США і постійних мешканців.

Ці заходи будуть включені в низку зусиль, щоб допомогти українцям, які намагаються потрапити до Сполучених Штатів через існуючі шляхи легальної імміграції.

За словами джерела, адміністрація особливо зосереджена на ЛГБТ-особах, активістах, журналістах та інших потенційно вразливих групах.

Незрозуміло, скільки людей можуть отримати допомогу в рамках нових заходів США.

Законодавці та адвокатські групи закликали адміністрацію президента-демократа Джо Байдена зробити більше, щоб допомогти українцям, які хочуть знайти притулок у Сполучених Штатах.

Понад 3,5 мільйона людей втекли з України після того, як Росія вторглася в цю країну 24 лютого, за даними Агентства ООН у справах біженців, що стало найбільш швидкою кризою біженців у Європі з кінця Другої світової війни.

Але лише сім українських біженців були переселені в Сполучені Штати з 1 по 16 березня.

Речник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив під час брифінгу у вівторок, що адміністрація «дуже уважно дивиться» на те, як полегшити возз’єднання українських сімей, але не надав більше деталей.

Офіційні особи Байдена заявили, що більшість людей, які втікають з України, захочуть залишитися в Європі, де вони можуть подорожувати без візи та мати сім’ю та друзів.

Адміністрація Байдена також заявила, що біженці не повинні подавати документи на туристичні візи в США, які призначені для короткочасного перебування. Натомість деякі українці вирушили на кордон США та Мексики, щоб попросити притулку на прикордонних пунктах пропуску.

Декільком опитаним агентством «Reuters» минулого тижня дозволили в’їхати та отримали однорічний статус умовно-дострокового звільнення. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також