США вивозять своїх дипломатів зі Львова до Польщі

Американських дипломатів, вивезених раніше з посольства США у Києві до Львова, можуть повністю вивезти з України

Раніше адміністрація Байдена також наказала другорядним співробітникам посольства і громадянам США покинути Україну / фото REUTERS

США тимчасово переводять усіх співробітників Держдепартаменту з України до Польщі — з міркувань безпеки. Про це повідомляє «Українська правда», з посиланням на джерела «Bloomberg».

Зокрема, мова іде про співробітників посольства США в Україні.

За словами одного із джерел, офіційні особи президента Джо Байдена мають намір повернути персонал, якщо не буде вторгнення Росії.

Представники Держдепартаменту та Ради національної безпеки від коментарів відмовилися.

Що передувало: Тиждень тому Держдеп США офіційно оголосив про переїзд посольства до Львова. 

Передісторія:

24 січня ​​Держдеп США оприлюднив заяву про наказ евакуюватися з України родичам своїх дипломатів та про дозвіл на виїзд частини своїх чинних співробітників. Схожі кроки анонсували також Британія, Австралія та Німеччина, але низка країн ЄС заявили, що не мають наміру наслідувати приклад США і Британії.

26 січня США закликали американців в Україні розглянути питання про негайний виїзд додому з огляду на непередбачувану ситуацію, та повторили цей заклик і після пресконференції президента України Володимира Зеленського, на якій він закликав «не нагнітати паніку» щодо війни з Росією, тому що це шкодить економіці України, та назвав помилкою евакуацію частини співробітників посольств.

У Міністерстві закордонних справ України назвали передчасним рішення Держдепу США вивозити з Києва родини співробітників та зауважили, що у безпековій ситуації фактично не сталося змін. 

8 лютого стало відомо, що посольство США у Києві розглядає плани на випадок можливого нападу Росії і розглядає можливість переїзду до Західної України.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також