США занепокоєні зближенням росії та Китаю

Сі Цзіньпін підтримує партнерство з росією

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у суботу, що він обговорював російську агресію в Україні під час більш ніж п’ятигодинних переговорів з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї, під час яких він висловив занепокоєння з приводу єднання Пекіна до Москви. Про це пише «REUTERS».

Обидва дипломати описали свої перші особисті переговори з жовтня як «відверті», причому зустріч відбулася через день після їхньої участі у зустрічі міністрів закордонних справ G20 на індонезійському острові Балі.

«Я знову поділився з державним радником, що ми стурбовані єднанням КНР і Росії», — сказав Блінкен.

Він сказав, що не думає, що Китай поводиться нейтрально, оскільки він підтримує Росію в ООН і «посилює російську пропаганду».

Блінкен сказав, що президент Китаю Сі Цзіньпін під час розмови з президентом Володимиром Путіним 13 червня чітко дав зрозуміти, що він підтримує рішення про встановлення партнерства з Росією.

Незадовго до вторгнення Росії в Україну 24 лютого Пекін і Москва оголосили про «безмежне» партнерство, хоча офіційні особи США кажуть, що вони не бачили, щоб Китай ухилявся від жорстких санкцій США проти Росії або постачав їй військове обладнання.

Представники США попередили про наслідки, включаючи санкції, якщо Китай запропонує матеріальну підтримку у війні, яку Москва називає «спеціальною військовою операцією».

Відповідаючи на запитання про його відмову вести переговори з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим на G20, Блінкен сказав: «Проблема полягає в наступному: ми не бачимо жодних ознак того, що Росія в даний момент готова брати участь у змістовній дипломатії».

Згідно з заявою, опублікованою його міністерством, під час суботніх переговорів Ван Ї обмінявся поглибленими думками щодо «українського питання», не повідомляючи подробиць.

Він також сказав Блінкену, що напрямок американо-китайських відносин знаходиться під загрозою того, що він буде ще більше «збиватися» через проблему зі сприйняттям Китаю Сполученими Штатами.

«Багато людей вважають, що Сполучені Штати страждають від дедалі серйознішого нападу «синофобії», — цитує слова Вана.

Ван також сказав, що Вашингтон повинен якомога швидше скасувати додаткові тарифи, накладені на Китай, і припинити односторонні санкції проти китайських компаній.

Офіційні особи США перед початком переговорів заявили, що мета зустрічі — зберегти стабільність складних американсько-китайських відносин і запобігти їх випадковому переходу в конфлікт. 

«Рухаючись вперед, Сполучені Штати хочуть, щоб наші канали зв’язку з Пекіном і надалі залишалися відкритими», — сказав Блінкен.

Сполучені Штати називають Китай своїм головним стратегічним суперником і стурбовані тим, що одного дня він може спробувати захопити самоврядний демократичний острів Тайвань, так само як Росія напала на Україну.

Нагадаємо, Україна отримає новий пакет допомоги від США.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт