Стали відомі причини обвалу житлового будинку у центрі Львова (ФОТО, ВІДЕО)

Почали розбирати завали

Фото: Роман Кайман/ЛМР

У Львові, на проспекті Свободи, 23 почали розбирати завали у будинку № 23, в якому 26 серпня стався обвал флігельної частини. Протиаварійні роботи фінансуватиме власник сусіднього будинку, повідомляє ЛМР.

Місто отримало висновок щодо необхідності проведення першочергових протиаварійних заходів у будинку № 23 на пр. Свободи, в якому 26 серпня стався обвал флігельної частини.

Як повідомила Ірина Маруняк, заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства, роботи вже розпочалися, їх оплатить ТзОВ «Фрідом Авеню», яке є власником сусіднього будинку № 21.

«Тут було велике нависання на дахуйого ми вже забрали. Зараз триває розбір стіни флігельної частини до рівня першого поверху. Стіну розбирають по цеглинці, бо мають бути дотримані усі правила безпеки»,розповідає Ірина Маруняк.

За її словами, в отриманому висновку про проведення першочергових протиаварійних заходів вказані також причини руйнування флігельної частини будинку № 23. По-перше, орієнтовно у 2014–2015 році був демонтований флігель будинку № 21 на пр. Свободи. Після цього демонтажу необхідно було металевими тяжами укріпити стіну будинку № 23. А цього зроблено не було. 

По-друге, після демонтажу флігеля у будинку № 21 через дощі й танення снігу взимку відбувалося постійне підмивання стіни будівлі, відтак, це призвело до руйнівних процесів у ній. По-третє, будівельна компанія, яка проводила ремонтні роботи у будинку № 21, приступила до їх виконання з порушеннямибуло вибрано багато ґрунту, що призвело до підмивання  фундаменту стіни будинку № 23.

«На сьогодні укладена трьохстороння угоду між управляючою компанією «Айзберг», ТзОВ «Фрідом Авеню» і підрядною організацією, яка виконувала роботи у будинку № 21, на виконання першочергових протиаварійних робіт у будинку № 23. Ці роботи проводяться за рахунок «Фрідом Авеню».

Щодо наступних дій ведемо перемовини. Зараз мешканці будинку № 23 не проживають у ньому. Чекаємо висновків експертів, коли мешканцям можна буде повертатися у свої квартири. Нагадаю, що це мешканці 11-ти квартир. Ці квартири не пошкоджені, лише треба буде забезпечити безпечне пересування по будинку.

Щодо трьох квартир, які зруйновані, то, відповідно до висновків проектантів, будемо розглядати два варіанти: можливість відновлення зруйнованих квартир, або ж відселення мешканців у інше, нове житло»,додала посадовиця.

Вночі 26 серпня стався обвал частини будинку на пр. Свободи, 23. Руйнування сталося у 3-х квартирах з боку внутрішнього дворика: одна квартира зруйнована повністю, двічастково. Також відбулось повне руйнування 2-х нежитлових приміщень, загальною площею 80 кв. м. 

Ймовірною причиною обвалу було названо виконання ремонтних робіт у сусідньому будинку на пр. Свободи, 21 ТзОВ «Фрідом Авеню». Дозвіл на виконання ремонтних робіт їм виданий Державною архітектурно-будівельною інспекцією України 17 травня 2021 року.

Обидва будинки21 і 23, є пам’ятками архітектури місцевого значення.

Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Як повідомлялося, у центрі Львова вночі стався обвал будинку.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий