Стало відомо, скільки переселенців проживає в навчальних закладах Львівщини

Цього місяця розселити всіх ВПО зі шкіл навряд чи вдасться.

У навчальних закладах Львівської області тимчасово проживають близько 7 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Про це у коментарі «Tvoemisto.tv» повідомила начальниця відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи Департаменту освіти Львівської ОВА Ірина Сислюк.

Для цих людей шукають відповідні житлові приміщення, аби відселити, а у школах з 1 вересня відновити офлайн-навчання.

«У пікові періоди воєнного стану (наприкінці березня — у квітні-травні) у навчальних закладах Львівської області мешкали навіть до 25 тисяч переселенців. Частина з них повернулася додому, хтось виїхав за кордон або відселився. Але ще чимало залишилося. Таких близько 7 тисяч», — каже вона.

У скількох школах досі мешкають переселенці, точно не відомо, адже ці цифри щоразу змінюються. Здебільшого, це у Сокальському, Червоноградському, Дрогобицькому районах. Якщо раніше у школах мешкали переважно люди з Київщини, Харківщини та Сумщини, то зараз більшість з них — мешканці Херсонщини, Миколаївської, Запорізької областей, а також Луганщини та Донеччини.

За словами Ірини Сислюк, для тих, хто досі залишається мешкати у школах, шукають різні варіанти переселення.

Це можуть бути кімнати у закладах охорони здоров’я, гуртожитках та приватне житло у сільській місцевості, яке пустує.

«Процес йде доволі складно, тому у липні відселити всіх ВПО зі шкіл навряд чи вдасться. Будемо старатися це зробити бодай до кінця літа. На це є декілька причин — частина переселенців не надто охоче погоджується з’їжджати, особливо у приватний сектор. Тут їх забезпечуємо житлом, теплом, харчуванням, а там доведеться самостійно вести господарство. Ще частині людей пропонуємо повертатися додому, якщо території, де вони жили, є звільненими, але також вони це роблять неохоче», — додає освітянка.

Раніше у Львівській ОДА повідомляли, що зараз на Львівщині ремонтують шість гуртожитків, де тимчасово проживатимуть вимушені переселенці. На реконструкцію будівель з обласного бюджету виділили 4,9 млн грн, що дасть змогу провести поточні ремонти. Усі роботи відбуваються у межах Програми реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів у Львівській області. Відповідно до Програми передбачили ремонти у 22 гуртожитках області.

Нагадаємо, що попереднього місяця повідомлялося, що на Львівщині з приміщень шкіл потрібно відселити 20 тисяч переселенців.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також