Стало відомо скільки кіберзлочинів було розкрито у 2021 році

Загалом до кіберполіції надійшло понад 48 тисяч звернень

Вчора, 11 лютого, відбувся брифінг щодо підсумків платіжного та банкоматного шахрайства у 2021 році в Україні. Про це повідомив керівник відділу протидії різновидам онлайн-шахрайств Департаменту кіберполіції Іван Тимошенко.

«Впродовж 2021 року, до кіберполіції надійшло понад 48 тисяч звернень щодо інтернет-шахрайства. Ми припинили діяльність 422 онлайн-аферистів, які фігурують у 2025 кримінальних провадженнях щодо вчинення шахрайств. Зараз досудове розслідування у цих провадженнях завершено, матеріали направлені до суду для обрання зловмисникам покарання», — розповів кіберполіцейський.

Зараз частіше зустрічаються випадки, коли до вчинення шахрайства в Інтернеті причетні не окремі зловмисники, а чітко організовані та керовані угруповання. За минулий рік кіберполіція викрила 13 таких груп аферистів, до їхнього складу входило 53 особи, що вчинили 760 шахрайських дій.

Серед найпоширеніших схем: продаж неіснуючих товарів, фішинг та телефонне шахрайство, прохання знайомих про допомогу у соціальних мережах. Також однією з розповсюджених є оформлення онлайн-кредитів у мікрофінансових організаціях.

«Шахраї отримують доступ до сім-картки, входять до Інтернет-банкінгу та за допомогою віддаленої ідентифікації здійснюють відкриття кредитів на громадян», — розповів начальник відділу протидії різновидам онлайн-шахрайств.

Іван Тимошенко надав рекомендації громадян та зазначив, що основні правила кібергігієни мінімізують ризики постраждати від злочинних дій інтернет-шахраїв.

«Мінімально, що необхідно зробити — це зареєструвати SIM-карту на свій паспорт; відключити послугу віддаленої заміни SIM-карти у мобільного оператора; увімкнути двофакторну автентифікацію та встановити надійний пароль до Інтернет-банкінгу та на вхід до смартфона», — підсумував Іван Тимошенко.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також