Стартувала акція «Смілива гривня» на потреби ЗСУ: НБУ оголосив збір монет

НБУ оголосив збір монет для підтримки ЗСУ

ФОТО: ілюстративне

З 1 по 31 серпня стартувала благодійна акція від Національного банку України “Смілива гривня”.

Національний банк України ініціював проведення благодійної акції “Смілива гривня”. Упродовж наступних трьох місяців по всій Україні триватиме збір монет номіналами 10, 50 копійок та 1, 2, 5 і 10 гривень.

Сума зібраних коштів буде перерахована на потреби Збройних Сил України.

Як зазначають у НБУ, наразі в обігу перебуває понад 14 млрд монет на суму більше 5 млрд грн. Значна кількість розмінних монет, зокрема монет номіналом 10 коп. (28,5% від загальної кількості монет в обігу) та 50 коп. (9,3% від загальної кількості) часто не використовується громадянами для готівкових розрахунків та лежить у скарбничках чи кишенях. Водночас, ці кошти можуть допомогти українським захисникам боронити країну від російського загарбника.

“Уже п’ять місяців Україна мужньо протистоїть ворогу. До наближення перемоги долучається кожен із нас — хтось на фронті зі зброєю в руках, хтось в тилу, допомагаючи нашим воїнам. Акція “Смілива гривня” — це гарна нагода зробити свій внесок у перемогу, навіть, якщо він становитиме лише 10 копійок. Пункти мобілізації монет працюватимуть із 1 серпня до 31 жовтня 2022 року у відділеннях уповноважених банків — «Ощадбанку» та «ПУМБу». Здавайте монети в банки, а ми відправимо їх на фронт”, — прокоментував заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан.

Отже, з 1 серпня до 31 жовтня 2022 року кожен громадянин зможе долучитися до акції, зібрати монети і принести їх до відділень АТ “Ощадбанк” та АТ “ПУМБ” — не лише в Києві, але майже в усіх регіонах країни, де працюють ці банки, зважаючи на безпечні умови роботи. Можна також організувати колективний збір коштів серед громад певного району, житлового комплексу, на роботі або в інших спільнотах. Об’єднані зусилля українців здатні творити дива та допомагати українській армії долати ворога.

Як долучитися до акції особисто

Занести зібрані монети та/або банкноти у найближче відділення банка-партнера та переказати кошти на спецрахунок НБУ для збору коштів на потреби армії.

У межах акції “Смілива гривня” можна здавати банкноти та монети, які перебувають в обігу. Монети, які перестали бути засобом платежу (монети номіналом 1, 2, 5, 25 копійок), потрібно спочатку обміняти у відділеннях уповноважених банках («Ощадбанк», «Приватбанк», «Райффайзен Банк», «ПУМБ» — список відділень, які приймають такі монети, уточнюй у банку) та потім переказати на ЗСУ.

Як долучитися до акції колективами

Організувати збір коштів серед мешканців певного району, житлового комплексу, робочого чи іншого колективу. Збери кошти. Відвези кошти до найближчого відділення. Перекажи кошти на спецрахунок НБУ.

Інструкції, які допоможуть організувати збір коштів оприлюднені на сайті НБУ.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк