Студент коледжу «Львівської Політехніки» попався на торгівлі неіснуючими кросівками в «Instagram»

Молодого підприємця знайшла кіберполіція і покарала

Фото ілюстративне

Студент коледжу Інформаційних технологій при Національному університеті «Львівська Політехніка», уродженець Херсонської області, вирішив спробувати себе в «інтернет-шахрайстві». Молода людина зареєструвала у соціальній мережі «Instagram» бізнес-сторінку «ShoeMarket», на якій почала публікувати оголошення про продаж модних брендових кросівок за невисокою ціною. Про це пише «Internetua».

Застосувавши всі, отримані в коледжі знання IT, молода людина красиво оформила свій «магазин», забезпечила його викраденими фотографіями товару та фейковими відгуками та коментарями. А щоб надати сторінці більшої переконливості, «накрутив» передплатників понад 10 тисяч людей.

Зацікавлених покупців шахрай відправляв «в дірект» для подальшого обговорення умов угоди. Ця хибна практика настільки прижилася серед тих, хто продає щось через соціальні мережі, що часто відрізнити шахрая від звичайного продавця практично неможливо.

Студент пропонував покупцям оплату на банківську карту за «гарною» маркетинговою ціною 599 гривень. Після того як жертви переказували гроші, жодних кросівок вони, зрозуміло, не отримували, а продавець просто починав їх ігнорувати.

У міру того, як потерпілі скаржилися в правоохоронні органи, Кіберполіція взялася за розробку шахрая. Отримавши дані від банків та мобільних операторів, вони визначили місцезнаходження підозрюваного та з’ясували його особу.

Під час обшуку за місцем проживання молодого чоловіка мати добровільно передала поліцейським комп’ютер, смартфони та банківські картки сина, з допомогою яких він скоїв злочин.

Цього виявилося достатньо, щоб відкрити справу.

Третьокурсника ІТ-коледжу звинуватили у порушенні ч. 3 ст. 190 — шахрайство, вчинене у великих розмірах або із застосуванням обчислювальної техніки. Санкції цієї статті передбачають ув’язнення від 3 до 8 років.

Проте, враховуючи добровільне визнання провини, відшкодування потерпілим збитків та неповнолітній вік підсудного, було вирішено замінити йому реальний термін 1 роком випробувального. Також молодик має сплатити витрати на криміналістичні експертизи у розмірі понад 19 тисяч гривень.

Існує думка, що найбільш схильні ставати жертвами шахраїв люди старшого віку, які слабо знайомі з технологіями та правилами кібербезпеки.

Однак, як свідчить цей епізод, молодь теж забуває про обережність, коли є можливість придбати модні речі дешево.

Аргумент низької вартості нікого не насторожує, оскільки всі вже давно звикли до дешевих китайських підробок. Найбільше молодь підводить банальна відсутність життєвого досвіду.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також