«Створення Банку грудного молока — дуже актуальне для Львова», — лікар-неонатолог Марія Кісельова

prensalibre_com__650x410
prensalibre_com__650x410

В ефірі «Правда ТУТ» відома лікар-педіатр, неонатолог і координаторка «ВАРТИ» Марія Кісельова пояснила, чому вже декілька років наголошує на необхідності створити у Львові Банк грудного молока.

За її словами, в Європі у всіх великих містах такі банки існують при перинатальних центрах. Адже саме ці установи надають допомогу категоріям дітей, які з певних причини можуть не отримувати грудне молоко рідної мами. Це і передчасно народжені дітки, прооперовані чи, наприклад, мама має певні протипоказання до грудного вигодовування, приймає певні медикаменти. При наявності Банку такі немовлята отримують донорське грудне молоко, а не суміш.

«В Україні Банк грудного молока вже існує в Києві. Хоча його відкрили не так давно, але вже є відчутний результат. Вкладені у нього гроші — а це 9 мільйонів гривень на створення і певні кошти на його функціонування — повертаються хорошим здоров’ям дітей», — говорить Марія Кісельова.

Зокрема, зменшується час перебування дитини у стаціонарі. Також заміна суміші на донорське грудне молоко суттєво покращила показники виживання дітей, зменшилася частота ускладнень і серйозних захворювань, характерних для новонароджених та у період дитинства.

«Суміш — це штучний продукт. Жодна суміш за своїм складом не є наближеною до грудного молока. Жодна суміш не містить тих біологічно-активних речовин, які виконують функції захисту дитини, сприяють оптимальному формуванню імунітету. Саме тому створення Банку грудного молока у Львові є актуальним. Це той проєкт, який я мрію реалізувати, бо від цього залежить здоров’я і життя сотень дітей», — переконана Марія Кісельова.

varta1.com.ua: Новини