Створення нової посади кібердипломата: чим він займатиметься

У РНБО розповіли про тотальну цифровізацію

ФОТО: ілюстративне

Україна розглядає можливість створення посади кібердипломата через швидкий технологічний прогрес у світі. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов під час відкриття Kyiv International Cyber Resilience Forum 2024.

За його словами, зараз у світі йде великий рух у цьому напрямку. Багато країн уже мають кібердипломатів.

«Думаю, що в нашій країні скоро з’явиться така посада як кібердипломат, тому що це важливий напрям боротьби», — сказав Данілов.

Ці інтереси зазвичай виявляються в національних стратегіях кіберпростору або кібербезпеки. Кібердипломатія включає в себе кібербезпеку, кіберзлочинність, зміцнення довіри, свободу Інтернету та управління Інтернетом.

Що таке кібердипломатія і для чого вона Україні

Кібердипломатія - це дипломатія в кіберпросторі або використання дипломатичних ресурсів і виконання дипломатичних функцій для захисту національних інтересів у кіберпросторі. Такі інтереси зазвичай виявляються в національних стратегіях кіберпростору або кібербезпеки. Кібердипломатія включає в себе кібербезпеку, кіберзлочинність, зміцнення довіри, свободу Інтернету та управління Інтернетом.

Читайте також: у РНБО зробили заяву про українську «переможну» зброю для ударів по росії

Кібербезпека є складовою відносин з ЄС, НАТО, США та співпраці з іншими країнами, адже Україна має практичний досвід стійкості та протидії вторгненню росії в її кіберпростір ще з 2014 року, який є цінним для партнерів. Кібердипломатія має бути інтегрована в роботу дипломатичних представництв України за кордоном. План дій з кібердипломатії поширюється серед іншого на збільшення допомоги для кіберстійкості України та поширення власних практик у сфері кібербезпеки на регіональному, європейському та міжнародному рівнях.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також