Суд відпустив з-під варти чиновника, який підозрюється у заволоднні 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів

Олександр Лієв

Вчора, 15 березня, Вищий антикорупційний суд відпустив з-під варти ексчиновника Міноборони Олександра Лієва, який є підозрюваним у справі про заволодіння майже півтора мільярда гривень на закупівлі боєприпасів для ЗСУ. Про це повідомив адвокат Назар Кульчицький у коментарі Суспільному.

«Суд змінив міру запобіжного заходу Олександру Лієву — перебування під вартою на звільнення. Суд відпустив його під особисте зобов'язання і надіслав ухвалу до СІЗО», — сказав адвокат.

Захист не знає, чи Лієв вдома, оскільки ухвала не передбачає його присутності при звільненні з під арешту.

ВАКС розглядав скаргу адвокатів чиновника, які просили суд відпустити підзахисного із СІЗО. Справу розглядав суддя, який вже раніше уже відпускав Лієва з-під варти.

Під час розгляду справи прокурор з невідомих причин не був присутній.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 12 лютого взяла під варту Лієва до 8 квітня включно із правом внесення застави у розмірі 50 мільйонів гривень.

Нагадаємо:

27 січня Служба безпеки України повідомила, що за сприяння Міноборони викрила чиновників оборонного відомства та менеджерів Львівського арсеналу, які, за версією правоохоронців, вкрали майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів.

Підозри за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (розтрата майна) вручили колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву, його наступникові Тоомасу Нахкуру, керівнику й комерційному директору компанії Львівський арсенал, а також їхньому ймовірному спільнику — представнику іноземної комерційної структури. Їм загрожує 12 років в’язниці.

У листопаді 2022 року Міноборони перерахувало Львівському арсеналу 1,34 млрд грн передоплати, компанія відправила 3,6 млн доларів і 9,1 млн євро словацькому посереднику — компанії Sevotech. Далі більшу частину грошей перерахували ще одному посереднику — компанії WDG promet, зареєстрованій тільки 29 липня 2022 року. Компанія не поставила жодної міни.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт