Суд виніс вирок китайському блогеру, який знімав роботу ППО в Одесі (ФОТО)

Покарали умовно

Фото ілюстративне

Приморський районний суд Одеси визнав громадянина Китайської народної республіки Вана Цзисяня винним у незаконному поширенні інформації про розташування Збройних сил України. Про це із посиланням на вирок від 29 листопада, повідомляє  «Судовий репортер»

Так, 4 травня 2023 року Цзисянь із вікна своєї квартири зробив відеозапис роботи протиповітряної оборони в місті Одеси. Після цього на власному YouTube-каналі це відео опублікував із коментарями щодо місця та часу відеозйомки, характеристики звуків, фактів ураження цілі та наслідків влучання.

Блогер знову знімав ППО 23 липня і 14 серпня. Завдяки опублікованим записам можна ідентифікувати на місцевості розташування вогневих груп ВМС ЗСУ, кількість та вид застосованої техніки. Отримання цієї інформації представниками ворога України рф  може завдати шкоди обороноздатності і безпеці України. 

«У судовому засіданні Цзисянь підтвердив, що знімав відеоролики під час обстрілів, фіксуючи роботу ППО, і викладав записи на власному Youtube-каналі, де їх могла переглянути будь-хто, у тому числі росіянин. Обвинувачений сказав, що зробив для себе висновки та буде намагатись виконати усі дії задля перемоги України. Він підтримує Україну і ЗСУ. Ще на стадії досудового розслідування він добровільно розповів про скоєне», - зазначено в матеріалах справи.

Після затримання чоловік перерахував на потреби ЗСУ 150 тисяч гривень. Враховується, що він є особою молодого віку і вперше притягується до кримінальної відповідальності, на законних підставах перебуває в Україні та здійснює підприємницьку діяльність, сплачуючи податки в Україні, одружений.

Суд засудив іноземця до 5 років позбавлення волі, звільнивши від відбуття покарання з іспитовим строком 1 рік.  

Фотоапарат «Canon» і  флеш карту на 8GB, які були знаряддям злочину, конфіскують у власність держави. 

Додамо, що у березні 2022-го The New York Times писала, що програміст Цзисянь, який мешкає в Одесі, своїми відео намагається спростувати версію подій в Україні від офіційних китайських ЗМІ, які замововчують російські злочини.

Читайте також: Повітряних сил немає претензій до західних видань, які опублікували роботу ППО в Києві

У своїх публікаціях Цзисянь начебто критикував офіційну владу Китаю, яка підтримує путіна і приховує правду про війну в Україні.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена