Світлина Bentley з київською реєстрацією у курортному місті на Балканах спровокувала хвилю хейту (ФОТО)

Деякі були обурені тим, що власники Bentley також можуть претендувати на соціальну допомогу

Днями у Facebook вибухнув скандал, який спровокувала публікація світлини Bentley Bentayga з київською реєстрацією у одному з курортних міст на Балканах. Її виклали відомі мандрівники зі США, підписавши фото: «чомусь майже усі українські транспортні засоби, що ми бачимо на Балканах, - завжди суперкласні, наприклад, Lamborghini, Ferrari, Range Rover та Bentley». Сторінка має десятки тисяч підписників, тож реакція не забарилася. Більшості коментаторів не сподобалося, що у Європі є чимало українських «люксових» авто, пише «Іnformator».

Автівку сфотографували та виклали адміністратори сторінки The Budget Savvy Travelers («Економні мандрівники») - проєкту подружньої пари зі США, Одрі та Гаррі, які змінили стиль життя на постійну подорож. Самі вони, доречі, непогано заробили на цьому - їхні соцмережі з лайфхаками та маршрутами мають сотні тисяч підписників. Проте оце конкретне фото з Bentley Bentayga викликало зливу у соцмережі.

Знайомтеся, Bentley Bentayga 2017 року випуску, зареєстровано власником у 2019 році, тож або автвіку перепродали, і нею користується вже другий водій, чи, що більше ймовірно, два роки вона стояла у автосалоні. Колір бежевий, і, згідно з записами реєстру, автівку було перефарбовано (яким був перший колір, невідомо). Bentley зареєстрований у Києві, в Шевченківському районі міста.

Цей Bentley з київською реєстрацією «упіймали» у одній з курортних локацій на Балканах.

Цей Bentley має 6.0-літровий двигун twin turbo W12 608 к.с. 900 Нм, автоматичну 8-ступеневу трансмісію, повнопривідну компоновку. Автівка не нова, тож, оцінюючи її, треба зважати на ринок: в Україні прайс на такі предмети розкошів наразі стартують із 114 тис доларів, і сягають 220 тисяч (конкретно цю комплектацію деякі майданчики з продажу вживаних авто виставляють за 180 тис доларів).

«Буде сумно, якщо постраждає, поки власник воює»

Тепер, власне, до реакції: її можна умовно поділити на три групи. Перша, невелика, явно кпинить з ситуації, насолоджуючись моментом і можливістю проявити красномовність. Власне, за спостереженням Інформатора до неї належить не більше за 5% коментаторів: реакція інших користувачів значно більш в'їдлива.

«Власник лише релокував свою машину. Буде сумно, якщо машина постраждає під час війни, коли власник - на полі бою», - насміхається Rasmus Sirgi.

«Я рада з того, що була спроможна допомогти комусь, хто може дозволити собі Bentley», - дошкуляє Kirce Stoyanovski, а ще один коментатор, Besar Dzemali, шуткує - мовляв, «це тому, що у Європі вони працюють на нічних змінах».

А користувач із містечка Жабаль у Сербії, Драган Самарджич, наводить давню місцеву приказку: коли війна починається, багатії віддають корів, бідняки - своїх синів, а держава - гармати.

«Коли війна скінчується, держава забирає свої гармати, багатії - корів, а матері доглядають за могилами», - сумно констатує Самарджич.

«У Німеччині отримають допомогу на таких автах»

Друга категорія коментаторів фокусується на соціальному аспекті. По-перше, пишуть, що з України напочатку війни було значно простіше виїхати - і найпершими це зробили саме багатії. По-друге, обурюються тим фактом, що «грошові мішки» з України також отримують соціальну допомогу, яку надають країни ЄС.

«У Німеччині вони приймають соціальну допомогу саме в таких автівках», - пише Radek Wojciechowski у коментарі під постом.

«Усі багатії чкурнули подалі від стрілянини, хлопці сховались, і їх не мобілізували. Вони чекають, коли осяде пил», - вважає Jan Triska.

Ще одне цікаве спостереження роблять мешканці південних та сусідніх з Україною країн: так, румуни і болгари ствержують, що на їхніх вулицях чимало люксових автівок саме з нашою реєстрацією. Натомість, нарід «побідніше» намагається від'їхати якнайдалі у пошуках кращого життя.

«У Бухаресті, Румунія я не бачив українських автівок за ціною нижче 20-25 тис євро - а румунська держава сплачує близько 700 євро на місяць кожному українцеві», - стверджує Florin Dragomir (насправді, допомога становить 200 євро на дорослого і 300 євро на дитину - Ред.)

А користувачка Milena Georgieva пише, що, будучи громадянкою Болгарії, проживає у Великій Британії. І там, за її словами, дійсно є чимало бюджетних українських автівок - на відміну від чорноморського узбережжя у самій Болгарії, де «є лише дорогі машини - і їх там чимало».

«Ніхто не робить фото 30-річної »Лади"

Втім, були й голоси на захист наших співгромадян. Вони звучать, власне, з боку самих українців: Юлія Ромалійська зазначає у коментарі, що нарід звертає увагу лише на шикарні автівки - вони, дійсно, можуть належати і багатіям. А можуть - і тим, хто непогано жив до війни, а тепер має гарне авто за останній скарб.

«В мене тут двоє друзів - обидва приїхали на кросоверах. Одна втратила усе, що мала - її будинок спалили дотла, і вона зберігає авто, проживаючи у віддаленій частині Європи. Інший приїхав з Харкова, в нього двоє дітей молодші за 5 років», - пише Ромалійська, додаючи, що пост є маніпулятивним - адже ніхто не робить фото 30-річної «Лади» її сусіда.

А Владислав Палій пише: так, у 40-мільйонній країні дійсно є люди, які стали багатими, і таким, дійсно, простіше залишити країну. «І - так, в нас уряд був корумпований роками, але гляньте правді у вічі, в кого це не так?» - пише Палій.

Читайте також: на Львівщині депутат селищної ради разом з дружиною попалися на махінаціях із землею в курортному місці.

«У Польщі ми бачимо цілий спектр - від новісіньких Porsche до іржавих Lada», - зазначає Marek Stelmasik.

 

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також