Свіжі карти боїв: росія відтіснила українські війська від Соледара, що це означає (ФОТО)

Все одно це не дозволить російським силам контролювати критичні українські наземні лінії зв'язку

Фото Maxar

Українські військові заплатили велику ціну, проте довго і героїчно стримували російських окупантів у районі Бахмута та Соледара на Донеччині. Що відбувається зараз на найгарячішій точці бойових дій повідомили фахівці американського Інституту вивчення війни (ISW) 13 січня.

Є підстави вважати, що до ранку п’ятниці, 13 січня, окупантам вдалося відтіснили Збройні сили України і контролюють більшу частину Соледара, проте це не є оперативно значущою подією в ході війни.

Донецька область

Окупаційні війська рф, ймовірно, відтіснили українські сили із західних околиць Соледара і контролюють більшу частину міста, якщо не все місто, — про це військові експерти стверджують з посиланням на дані геолокаційних кадрів за 11 і 12 січня.

Генштаб ЗСУ раніше регулярно інформував про відбиття атак на Соледар, однак у зведенні напередодні згадав лише атаку на Сіль (населений пункт на північний схід від Соледара).

Так, президент України Володимир Зеленський у своїй заяві про утримання позицій у Соледарі міг мати на увазі оборонні позиції поряд із містом, а не у самому населеному пункті.

В ISW вважають, що росія витратила значні ресурси на Соледар, проте навіть отримання контролю над ним не стане великою перемогою та стратегічно значущою подією.

«Російські інформаційні операції перебільшують значення Соледара, який у кращому випадку є тактичною перемогою рф. ISW продовжує оцінювати, що захоплення Соледара — населеного пункту площею менше 5,5 квадратних миль — не дозволить російським силам контролювати критичні українські наземні лінії зв'язку з Бахмутом, а також не покращить позиції російських військ для оточення міста на короткий час», — йдеться у повідомленні.

Також ворог атакує на лінії Авдіївка-Донецьк. Пропагандисти рф повідомляють про захоплення Мар’їнки, проте підтверджень цьому немає.

Російські військові блогери стверджують, що росія штурмує позиції у Благодатного на північний схід від Бамута і повністю захопили Опитне (знаходиться за 4 км на південь від Бахмута), — проте підтвердити цю інформацію поки неможливо.

Харківська та Луганська області

Сили і росії, і України продовжують операції на лінії Сватово-Кремінна. Генштаб ЗСУ повідомляв про відбиття штурму біля Кремінної, що може говорити про просування в районі цього населеного пункту. Також українські військові могли покращити позиції у районі Білогорівки на південь від Кремінної.

Херсонська та Миколаївська області

Окупанти продовжують оборонятися на лівому березі Дніпра, збудували мережу окопів у Раденську, продовжують обстрілювати правий берег Херсонщини.

росія продовжує спроби встановлення контролю над ЗАЕС і стягує до Енергодару російських інженерів, оскільки працівники станції відмовляються співпрацювати з Росатомом.

Як повідомлялося раніше, окупаційні війська намагаються прорвати оборону українських захисників і взяти Соледар

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена