Святий Миколай чи Дід Мороз: у кого українці вірять більше

mykolay-1024x440
mykolay-1024x440

Майже вдвічі більше українців вірять у Святого Миколая, ніж у Діда Мороза. Миколаю надала перевагу половина українців, тоді як у Діда Мороза вірить 31 % опитаних.

Такі результати оприлюднила соціологічна група «Рейтинг».

За даними опитування, кожен другий респондент вірить у Миколу Чудотворця (прообраз Святого Миколая). Порівняно з попереднім роком, кількість зросла на 7 % (2018 року було 43 %).

Однак, простежується позитивна динаміка і щодо Діда Мороза — минулоріч у нього вірили 25 % опитаних.

У Святого Миколая найбільше вірить населення Західної України — 58 %, в інших регіонах таких близько половини.

Натомість у Діда Мороза відносно більше вірять мешканці Півдня, містяни, жінки, молодші й більш забезпечені українці.



Також опитування показало, що 76 % українців мають традицію дарувати подарунки на День Святого Миколая, що на 9 % більше, ніж попереднього року. По регіонах України співвідношення розподілилося так: на Заході — майже 90 %, в Центрі — 78 %, на Півдні — 70 % і на Сході — 64 %.

Частіше традицію підтримують мешканці сіл, жінки та більш забезпечені.





Як свідчать результати опитування, День Святого Миколая є третім найулюбленішим святом новорічного циклу після Різдва і Нового року.

Опитування проводили 5–8 грудня 2019 р., серед дорослих українців 18+. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення.

Загалом, опитали 2000 респондентів методом особистого формалізованого інтерв’ю. Похибка становить не більше 2,2 %.

Додамо, що Управління соціального захисту Львівської міської ради та підпорядковані установи підготували низку святкових заходів та атракцій з нагоди Дня святого Миколая. До подій залучать не лише діток, а й людей похилого віку та сім’ї.

varta1.com.ua: Новини